Als je vandaag door de Hackesche Höfe flaneert en er met volle teugen geniet van het bruisende stadsleven, doet niets vermoeden dat deze inspirerende en fascinerende plek een woelige geschiedenis achter de rug heeft. De buurt is genoemd naar Hans Christoph Friedrich von Hacke (stadscommandant in het midden van de achttiende eeuw), net als de aanpalende Hackescher Markt. Ze maakt deel uit van de Spandauer Vorstadt in het district Mitte. De eerste aanzet voor de realisatie van de Hackesche Höfe kwam van glasfabrikant Hans Quilitz en zijn nazaten, die vanaf 1858 de omringende percelen aanschaften. Dit vergemakkelijkte het ontwikkelingsproces, dat in 1906 uitmondde in de bouw van een iconisch binnenhovencomplex – het grootste in zijn soort in Berlijn, destijds de dichtstbevolkte stad ter wereld.
Toonbeeld van Modern en Gezond Leven
Drie aspecten maken deze buurt niet alleen uniek voor zijn tijd, maar ook meteen tijdloos. Ten eerste is de bebouwing er opgetrokken in de hoogte en gegroepeerd rond acht doorwaadbare binnenhoven, die op het gelijkvloers met elkaar verbonden zijn via strategische doorsteken. Dit maakte het mogelijk om een hoge stedelijke densiteit te garanderen – geen overbodige luxe gezien de grote vraag naar kwalitatieve huisvesting – en toch ook aantrekkelijke ruimtes met voldoende licht en lucht te creëren.
Daarnaast combineerde het visionaire ontwerp van architect Kurt Berndt verschillende functies. De commerciële ruimtes (circa 16.000 m² voor kantoren, opslagruimtes en winkels) bevonden zich aan de straatzijde. Dankzij innovatieve technieken zoals centrale verwarming en volledige autonomie op energetisch vlak boden ze ultramoderne arbeids- en productieomstandigheden. Ook culturele en recreatieve functies – waaronder enkele banketruimtes en balzalen – kregen een prominente plek in de eerste twee binnenhoven. Rond de kleinere achterliggende binnenhoven werden dan weer tachtig wooneenheden met twee tot vijf kamers ingericht (circa 8.000 m² in totaal). De buurt was van meet af aan een toonbeeld van modern en gezond leven en werken in de stad.