Buurten in de wereld

Back Bay, Boston, USA

18 juli 2024

Matexi leert door te kijken. In de bestendige zoektocht naar goede oplossingen voor buurtontwikkeling laat Matexi zich inspireren door historische en hedendaagse buurten en stadsontwikkelingsprojecten die bewezen hebben dat ze goed functioneren. Een schitterend voorbeeld hiervan is Boston Back Bay. Deze iconische wijk in Boston staat symbool voor doordachte stadsplanning en tijdloze architectuur, met een geschiedenis die teruggaat tot de 19de eeuw toen de wijk werd omgevormd van een moerassige baai tot een levendige en cultureel rijke buurt.

Deze buurt staat voor state-of-the-art buurtontwikkeling. Grote en kleine ingrepen gingen hand in hand. Ooit was Back Bay namelijk letterlijk een baai en in de 19de eeuw werd het land op het water gewonnen. Boston gold dan al als een stad met een rijke geschiedenis en met een open kijk op de wereld en daarom werden door architecten Gilman en Bryant strenge regels uitgewerkt voor de eerste ontwikkelingsgolf. Beiden waren geïnspireerd door de grote 19de-eeuwse stadsrenovaties in Europa, reden waarom heel wat gebouwen en locaties in Back Bay niet zouden misstaan in een chique Parijse buurt als bijvoorbeeld Le Marais of in Victoriaans Londen. Vele van de huizen uit die tijd worden tot op vandaag als best bewaard in de wereld beschouwd en samen met een rist monumenten en musea groeide Back Bay uit tot een epicentrum van de Amerikaanse cultuur. Het zakenleven, shopping en toerisme volgden, maar Back Bay blijft tot op vandaag met ruim 2.000 bewoners relatief klein en bijzonder leefbaar.

De transformatie van Back Bay begon in de 19de eeuw toen dit gebied nog een moerassige baai was. Met een grootschalig landwinningsproject werd de baai omgevormd tot waardevol stedelijk gebied. Deze transformatie werd geleid door de visionaire architecten Arthur Gilman en Gridley James Fox Bryant. Hun strikte regels en voorschriften zorgden voor een harmonieuze en esthetische ontwikkeling. Ze lieten zich inspireren door Europese steden zoals Parijs en Londen, wat resulteerde in elegante rijhuizen in Victoriaanse stijl en brede, met bomen omzoomde boulevards. Dit zorgde voor een samenhangend en visueel aantrekkelijk stadslandschap dat vandaag de dag nog steeds bewonderd wordt.


De buurt ontwikkelde zich al snel tot een culturele hub met talloze musea, galerieën en monumenten. Dit heeft bijgedragen aan de reputatie van Back Bay als epicentrum van de Amerikaanse cultuur. De aanwezigheid van instellingen zoals het Boston Public Library, de Trinity Church en de Boston Symphony Hall hebben de culturele status van de wijk verder versterkt. Bovendien hebben de vele groene ruimtes en parken, zoals de Charles River Esplanade, gezorgd voor een evenwicht tussen stedelijke ontwikkeling en natuurlijke schoonheid.

Een tweede grote ontwikkelingsgolf dateert uit het eind van de jaren '60, met het Back Bay General Development Plan. Opnieuw waren de architecten (waaronder Landauer, von Moltke, Chapman, Bok, Maston en Frey) uiterst vooruitziend. Voetgangerszones, open (park)ruimtes en mogelijkheden voor verdere ontwikkeling werden intelligent geïntegreerd in deze dichtbevolkte omgeving waarin de prijzen sinds de jaren '60 'upscale' zijn, echter zonder excessief te worden zoals in het nabijgelegen Beacon Hill, waar een townhouse in de miljoenen dollars kan lopen. De architecten zorgden voor een aantrekkelijke leefomgeving die zowel modern als functioneel is. De aandacht voor detail en de integratie van open ruimtes dragen bij aan de hoge levenskwaliteit in de wijk.

In recentere jaren zijn er moderne hoogbouwprojecten toegevoegd, zoals de Clarendon woontoren, ontworpen door Robert Stern in 2011. Deze nieuwe ontwikkelingen respecteren de historische architectuur en voegen tegelijkertijd een eigentijdse touch toe aan de wijk. Elk nieuw project moet de goedkeuring krijgen van de Back Bay Architectural Commission, wat zorgt voor een consistente en hoogwaardige stedelijke omgeving. Dit evenwicht tussen oud en nieuw maakt Back Bay tot een bijzonder aangename en gewilde buurt om in te wonen.

Share: