Investeren

Wat na de staatsbon? Waar en hoe opnieuw investeren?

8 september 2024

Vorige week kwam het kapitaal vrij van de veelbesproken Belgische staatsbon, die in 2023, door de uitzonderlijke fiscale regeling op vlak van roerende voorheffing, een nettorendement van 2,81% bood. Veel beleggers vragen zich nu af: waar herinvesteren? Ga je opnieuw voor een staatsbon, of voor aandelen? Ook de banken willen een deel van de koek terug en pakken uit met allerlei nieuwe spaarproducten. Allemaal valabele opties; wij tonen je alvast graag hoe ook vastgoed daarin een plaats heeft. Met de daling in het nettorendement van de nieuwe staatsbon naar ongeveer 1,925% (bruto: 2.75%) kan investeren in vastgoed, dat een gemiddeld brutohuurrendement van 3% tot 5% biedt, een aantrekkelijk alternatief zijn voor beleggers die op zoek zijn naar inflatiebestendige en stabiele inkomsten.

De keuze voor de staatsbon vorig jaar was begrijpelijk: een beperkte looptijd, mooi rendement en overheidsgarantie. Helaas is er een grote ‘maar’, en dat is de inflatie. Die bedraagt momenteel 2,86%. Wat je vorig jaar kon kopen voor 100 euro, kost nu dus 102,86 euro. Je moet dus al een rendement hebben van meer dan 2,86% (netto) om niet aan koopkracht in te boeten.

Vastgoed als langetermijnoplossing voor rendement en stabiliteit

De nieuwe staatsbon levert een lager rendement op, mede door de 30% roerende voorheffing. Moraal van het verhaal? Het is vaak verstandig om een deel van je geld voor de lange termijn te beleggen. Hoewel elke belegging voor- en nadelen heeft, biedt vastgoed een aantrekkelijk alternatief voor wie gemoedsrust en inflatiebescherming zoekt. Dit geldt met name voor nieuwbouwprojecten, die hogere huurinkomsten kunnen genereren, minder onderhoudskosten vereisen en bovendien energiezuinig zijn. De druk op de huurmarkt neemt toe door een groot tekort aan kwalitatieve huurwoningen, wat de huurprijzen onder druk zet. Het aanbod blijft achter op de groeiende vraag, door o.a. vergunningenproblematiek. Dit biedt een extra kans voor investeerders om te profiteren van de stabiele huurinkomsten die voortkomen uit nieuwbouw.

Vastgoed biedt dus een interessante optie voor iedereen die zijn vermogen wil beschermen tegen inflatie en tegelijkertijd wil profiteren van een stabiele inkomstenstroom. Een groot voordeel van vastgoed is net de bescherming tegen inflatie. In tegenstelling tot sommige financiële producten kunnen huurinkomsten jaarlijks worden geïndexeerd, waardoor je koopkracht behouden blijft, zelfs in tijden van stijgende prijzen.

Hoewel de staatsbon zekerheid biedt op korte termijn, kan vastgoed een aantrekkelijk alternatief zijn voor beleggers die op zoek zijn naar lange termijn stabiliteit en bescherming tegen inflatie. Vastgoed biedt bovendien de mogelijkheid tot waardestijging, terwijl je investering tastbaar en minder afhankelijk is van marktfluctuaties.

Ook met een beperkt budget

Hoewel het beeld leeft, heb je om in vastgoed te investeren geen bergen geld nodig. Je spaargeld, of de opbrengst van de vorige staatsbon, ... kan bijvoorbeeld perfect dienen als startkapitaal voor een lening. Zo profiteer je van het hefboomeffect: het rendement dat je realiseert zal hoger zijn dan wanneer je alles met eigen middelen zou financieren. In de staatsbon zal je als particuliere belegger bijvoorbeeld niet kunnen investeren met een mix van eigen middelen en een lening.

Investeren in vastgoed biedt een dubbele winst: enerzijds ontvang je direct rendement via huurinkomsten, die helpen om de lening af te betalen en je vermogen op te bouwen. Anderzijds profiteer je van de verwachte meerwaarde, een indirect rendement dat een bonus vormt bij de verkoop van je vastgoed. De combinatie van een beperkt aanbod, bevolkingsgroei, een stijgend aantal eenpersoonshuishoudens en vergrijzing zorgt bovendien voor een stijgende vraag en duwt de vastgoedprijzen verder omhoog. Voor investeerders betekent dit dat vastgoed niet alleen een stabiele bron van huurinkomsten biedt, maar ook de mogelijkheid van waardestijging op lange termijn.

Daarnaast zorgt vastgoed voor diversificatie in je beleggersportefeuille, wat extra belangrijk is in tijden van economische onzekerheid. Hoewel staatsbons vrijwel risicoloos zijn en een gegarandeerd rendement bieden, is vastgoed een aantrekkelijke keuze voor wie bereid is iets meer risico te nemen in ruil voor potentieel hogere opbrengsten.

Nood aan huurwoningen drijft vastgoedprijzen op

Nood aan huurwoningen drijft vastgoedprijzen op

Vastgoed blijft een aantrekkelijk alternatief dankzij de huidige druk op de huurprijzen als gevolg van de sterke vraag naar kwalitatief vastgoed. De Belgische vastgoedmarkt kampt momenteel met een grote mismatch tussen vraag en aanbod. Mensen blijven langer op de huurmarkt vanwege hogere aankoopprijzen, terwijl vergunningen voor nieuwbouwprojecten steeds trager worden verleend. Hierdoor blijft het aanbod van nieuwe, kwalitatieve en energiezuinige appartementen en huizen achter. Makelaars zien een daling van bijna 30% in het aantal nieuwe huurcontracten in vergelijking met vorig jaar (*), wat de vraag naar huurwoningen vergroot en bevestigt dat investeren in nieuwbouwprojecten om te verhuren een slimme keuze is. We stellen ook vast dat vastgoed in België zijn waarde behoudt, zeker in vergelijking met buurlanden zoals Duitsland, Frankrijk en Nederland. Volgens de ECB zijn de Belgische vastgoedprijzen in de afgelopen vijf jaar met maar liefst 27% gestegen.

Waarom nieuwbouw?

De waarde van goed geïsoleerde woningen blijft elk jaar stijgen, terwijl de waarde van energieverslindende huizen juist afneemt. Woningen met een A-energielabel zijn het afgelopen jaar sterk in prijs gestegen, van 350.000 euro naar bijna 390.000 euro, wat neerkomt op een toename van 25% in vier jaar tijd. Dit maakt het investeren in energiezuinige woningen, zoals nieuwbouwprojecten, momenteel bijzonder aantrekkelijk. In tegenstelling hiermee dalen huizen met een F-label in waarde; hun prijs is het afgelopen jaar met 2,2% gedaald (**). Deze trend laat zien dat goed geïsoleerde woningen niet alleen hun waarde behouden, maar ook een steeds betere investering worden.

Kortom, investeren in nieuwbouw was nog nooit zo interessant. Nieuwbouwprojecten, vooral die met een A-label, bieden niet alleen de kans om te profiteren van waardestijging, maar vereisen de eerste 15 jaar ook weinig tot geen onderhouds- of renovatiekosten. Bovendien genereren ze vaak hogere huurinkomsten. De bescherming door de tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer biedt extra zekerheid, waardoor nieuwbouw een uitstekende keuze is voor wie wil profiteren van zowel groeiende waarde als lage onderhoudskosten.

Investeren is maatwerk

Bij een vastgoedinvestering  gaat het niet alleen om het behalen van potentieel hoger rendement, inflatiebestendige inkomsten en waardestijging. Het vraagt ook om een zorgvuldige aanpak en aandacht voor detail. Daarom biedt Matexi een uitgebreide ondersteuning aan investeerders. Vanaf het moment dat je besluit te investeren, begeleiden we je bij het zoeken naar de juiste investeringsmogelijkheden.

Onze dienstverlening gaat verder dan alleen het kiezen van het juiste pand. Op het 4 Fonteinen project in Vilvoorde bieden wij bijvoorbeeld een compleet rentmeesterschap, waarbij we het dagelijkse beheer van je vastgoed overnemen, inclusief het zoeken naar een geschikte huurder, zodat je investering direct begint te renderen. Daarnaast verzorgen we een afwerkingspakket op maat en coördineren we alle praktische aspecten, administratieve en juridische ondersteuning. Gedurende het eerste jaar zorgen wij voor een volledige dekking van het huurbeheer, zodat je zonder zorgen kunt genieten van de voordelen van je investering.

Conclusie

Voor beleggers die hebben geprofiteerd van de aantrekkelijke rente van de staatsbon en nu op zoek zijn naar een nieuwe investeringsmogelijkheid, biedt investeren in vastgoed een unieke kans. Door te kiezen voor een nieuwbouwproject met een A-label en gebruik te maken van aanvullende diensten, zoals huurbeheer, kun je niet alleen profiteren van de stijgende waarde van energiezuinig vastgoed, maar ook van zorgeloos vastgoedbeheer en stabiele huurinkomsten. Dit maakt vastgoed een aantrekkelijke, inflatiebestendige optie met potentieel hogere opbrengsten dan traditionele financiële producten.

Benieuwd naar jouw investeringsmogelijkheden binnen het vastgoedportfolio van Matexi of wil je meer informatie over het project 4 fonteinen te Vilvoorde? 

Benieuwd naar jouw investeringsmogelijkheden of meer informatie over rentmeesterschap?

Meer info

Share: