Wordt 2025 een kantelpunt voor nieuwbouw en de wooncrisis?
18 december 2024
NIEUWBOUWBAROMETER - De Nieuwbouwbarometer blikt terug op 2024 én vooruit naar 2025
30 mei 2024
Buurtontwikkelaar Matexi is gestart met de aanleg van een warmtenet onder de site van het voormalige woonzorgcentrum Herfstvreugde. Zo wordt Bosart het grootste residentiële woonproject in Genk waarbij de 70 appartementen en 3 commerciële ruimtes verwarmd en ook gekoeld zullen worden door warmte en koude uit de bodem. Onder het toeziend oog van Burgemeester Wim Dries gingen de diepteboringen van start.
“In de nieuwe buurtontwikkeling Bosart zal geen enkel appartement of commerciële ruimte nog aangesloten worden op aardgas,” licht projectontwikkelaar Gert Petit van Matexi toe. “We leggen onder de grond een warmtenet met collectieve warmtepomp aan en kunnen op deze manier een energie-efficiënte verwarmingsoplossing aanbieden. Bovendien tegen een kostprijs die onafhankelijk is van onstabiele aardgasprijzen en nooit hoger zal liggen dan de prijs bij een individuele warmtepomp.”
Geothermie of aardwarmte is een efficiënte oplossing om gebouwen fossielvrij van warmte te voorzien en biedt additioneel het comfort van passieve koeling. De installatie onder Bosart bestaat uit een BEO-veld (Boorgaten Energieopslag), waarbij 28 gesloten lussen in de bodem worden aangebracht tot op een diepte van 150 meter. In de winter wordt warmte uit de bodem onttrokken om de ruimtes en sanitair water te verwarmen, terwijl in de zomer de warmte terug in de bodem stroomt en koude uit de bodem gehaald wordt om zo een aangename koeling te creëren.
Je woning verwarmen met een collectieve warmtepomp voor het hele gebouw of de straat in plaats van met een traditionele individuele verwarmingsketel per woning is enerzijds een toekomstgerichte duurzame oplossing in de strijd tegen de klimaatverandering, maar anderzijds ook een nieuw gegeven voor de gezinnen die in het gebouw of in de straat zullen wonen.
Matexi realiseert de verduurzaming van het bestaande gebouw samen met Noven, specialist in het ontwikkelen, bouwen, beheren en onderhouden van energiesystemen op basis van geothermie. Naast geothermie voor de verwarming van de ruimtes en sanitair water voorziet de energieoplossing in Bosart ook in zonnepanelen die de elektriciteit voor de collectieve warmtepomp zullen opwekken.
Jeroen Rabaey, CEO van Noven: “De toekomstige bewoners hoeven zich geen zorgen te maken over de energie-installatie, want Noven staat in voor de goede werking, het onderhoud, de monitoring en de instandhouding van de centrale energieproductie. Wij treden op als Energy Service Company, of kortweg ESCO, een vorm van energiebeheer die steeds couranter wordt in de evolutie naar ‘energie als een dienst’. Dankzij individuele meters betaalt elke bewoner enkel het eigen verbruik.”
Dries Breyne, Innovation Specialist bij Matexi: “Als je weet dat gebouwen verantwoordelijk zijn voor 36% van de CO2-uitstoot, dan ligt de uitdaging van toekomstgericht wonen in de combinatie van duurzaamheid met betaalbaarheid. En die combinatie is enkel mogelijk door te kiezen voor innoverende, maar bewezen technieken zoals hier in het woonproject Bosart.”
Wij treden op als Energy Service Company, of kortweg ESCO, een vorm van energiebeheer die steeds couranter wordt in de evolutie naar ‘energie als een dienst’.
Fluctuaties in energieprijzen hebben gezinnen geleerd om goed na te denken over het energieverbruik voor verwarming en koeling van de woning. De klimaatverandering dwingt iedereen dan weer om de impact op het klimaat te beperken. Wim Dries, Burgemeester Stad Genk: “Met de onderschrijving van het burgemeestersconvenant voor klimaat & energie 2030 benadrukken we als stad dat klimaatactie meer dan ooit nodig is. Zo engageren we ons om de CO2-uitstoot in Genk met minstens 40% te verminderen tegen 2030, een van de doelstellingen uit het Genks Klimaatplan 2023. Woonprojecten zoals Bosart passen helemaal binnen ons beleidsplan. In Bosart wordt een CO2-reductie van 2 ton per jaar per appartement gerealiseerd, een forse vermindering t.o.v. de gemiddelde uitstoot van een Genks huishouden van 3,22 ton CO2.” (cijfers 2017)
Woonprojecten zoals Bosart passen helemaal binnen ons beleidsplan. In Bosart wordt een CO2-reductie van 2 ton per jaar per appartement gerealiseerd.
De vermindering van de CO2-uitstoot in Bosart gaat verder dan de integratie van geothermie. Projectontwikkelaar Gert Petit: “Ook op vlak van duurzame mobiliteit dragen we bij aan minder CO2. Enerzijds kan je vanuit Bosart alles makkelijk te voet of met de fiets bereiken: alle faciliteiten, winkels en zorginstellingen bevinden zich binnen een straal van 1 kilometer. Anderzijds kan je voor verdere verplaatsingen binnenkort de trambus nemen, die een halte vlak bij het woonproject krijgt. Er is ook een deelwagen beschikbaar aan Bosart en we leggen de infrastructuur voor slimme laadpalen klaar, zowel op de private parkeerplaatsen als op een publieke parkeerplaats. Al deze aspecten maken van Bosart een woonproject dat écht gericht is op toekomstgericht comfortabel en duurzaam wonen.”
Inmiddels werden de eerste appartementen verkocht en zijn de kelderwanden en de vloerplaat van de nieuwe westvleugel al zichtbaar. Gert Petit: “De werken en de verkoop schieten goed op. De eerste appartementen zullen normaliter opgeleverd worden tegen de zomer van 2026.”
Aandacht voor energietransitie en duurzame mobiliteit maakt van Bosart een toekomstgericht en duurzaam woonproject.