“De perceptie is dat Vlaanderen volgebouwd is en wij dat erger maken. Maar dat klopt niet. In Vlaanderen is decennialang ondoordacht gebouwd, ondanks een overdaad aan decreten en regelgeving. Daardoor zitten we met uitgebreide lintbebouwing en files. Maar dat is niet iets dat wij willen verder zetten. Wel integendeel.
Ons bedrijf heeft in 1997 al de keuze gemaakt om niet meer in te zetten op verkavelingen. Wij zijn een buurtontwikkelaar. We voorzien bijvoorbeeld in ruimte voor een medische praktijk in een nieuw project als de buurt daar nood aan heeft. Vlaanderen zou een combinatie kunnen zijn van bruisende steden met goed ontwikkelde buurten en volwaardige dorpen in groen buitengebied.
Maar we zitten in een catch 22 die op ons wordt afgewenteld, terwijl ieder project ontworpen is door een architect en vergund door een overheid. We willen de open ruimte vrijwaren maar de meesten verzetten zich tegen verdichting in hun directe omgeving. Waar moeten de bijkomende huishoudens dan gaan wonen? Op Mars? We weten dat er de komende tien jaar zo’n 300.000 nieuwe woningen nodig zijn. Dat zou kunnen met de inname van slechts 0,37% van de oppervlakte in Vlaanderen en doordacht dichter opeen bouwen.
Wat we nodig hebben is een coherente visie op de ordening van de ruimte en een duidelijk beleid voor bestemmingen en vergunningen. Londen kan een inspiratie zijn. Dat is een verzameling van gezellige dorpen met veel groenpleinen met dikwijls maar drie à vijf bouwlagen. We moeten de mensen laten inzien dat het bij ons mooier, groener, socialer en aangenamer kan worden. Dat gebeurt nu niet. Wij hebben veel ervaring om die visie te voeden, maar de reputatie van onze sector is zo negatief dat onze uitgestoken hand vaak niet wordt aangenomen.”
Er is altijd ruimte om te verbeteren. Laat ons samenwerken om een wooncrisis te vermijden!
Klik hier om het volledige artikel te lezen op www.demorgen.be