Ook projectontwikkelaars maken de borst al nat
En ook projectontwikkelaars dragen bij aan het toekomstbestendig maken van de Vlaamse grondoppervlakte. Dankzij slimme bouwpraktijken kunnen vastgoedontwikkelingen de droogteproblematiek mee helpen oplossen door te zorgen voor minimale verharding en/of (groene) waterdoorlatende verharding, of door de verwijdering van reeds bestaande disfunctionele verharding. Daarnaast helpen grachten en wadi’s om regenwater maximaal op het eigen terrein te bufferen en te laten infiltreren, en staan ruime groene zones in voor de opname van grote hoeveelheden regenwater. Bovendien zorgen voldoende grote waterputten – per vierkante meter dakoppervlakte kan je namelijk zo’n 850 liter per jaar opvangen –[12] ervoor dat het opgevangen regenwater een extra nut krijgt voor toiletten, de wasmachine en de tuin. Waterbesparende kranen verlagen dan weer het verbruik.
De diverse maatregelen in vastgoedprojecten zorgen voor een hogere buffercapaciteit, verzekeren dat de waterinfiltratie gestaag kan verlopen en minimaliseren het verbruik van water. Neem bijvoorbeeld de Leopoldskazerne, een historisch reconversieproject van Matexi en Cyril in hartje Gent. Het verharde binnenplein waar destijds militairen marcheerden bood heel wat kansen om het grondwaterniveau op peil te houden. Bovenop de ondergrondse parking werd een meter grond aangelegd om het binnenplein te herontwikkelen tot een stadspark met bomen, struiken en gras. Via een vernuftige ingreep met infiltratieputten kan het overtollige hemelwater verder de grond insijpelen. In het project 4 Fonteinen te Vilvoorde plant Matexi een ontharding van een verlaten industriële site met een nieuw park van 1,6 hectare, en experimenteert het samen met Aquafin om huishoudelijk afvalwater te zuiveren voor hergebruik. In Diepenbeek werd werfwater gerecupereerd en beschikbaar gesteld voor de buurt en gemeentediensten. Dit zijn maar enkele voorbeelden van de vele mogelijke maatregelen waarmee projectontwikkelaars hun steentje kunnen bijdragen aan oplossingen voor de droogteproblematiek.
Er zijn veel kansen om de Vlaamse grondoppervlakte te wapenen tegen droogte. Projectontwikkelaars kunnen als private partner de Vlaamse overheid de hand reiken om samen te werken aan een doortastend beleid dat ingrepen in de open ruimte combineert met aanpassingen van de bebouwde ruimte en de te bebouwen ruimte. De plannen liggen op tafel: er is de Vlaamse Klimaatstrategie 2050,[13] de Waterbeleidsnota 2020-2025,[14] en de Blue Deal[15] met onder meer de Proeftuinen Droogte.[16] Deze plannen zijn noodzakelijke hefbomen voor een ruimtelijk beleid dat tegemoetkomt aan de Vlaamse huisvestingsnoden én dat ook ons grondwaterniveau voldoende op peil kan houden.
Kortom: de eerste stappen zijn gezet, nu komt het erop aan om door te zetten en de beleidsproeiers helemaal open te draaien. Enkel door met alle stakeholders de handen in elkaar te slaan zullen we de alsmaar groeiende uitdagingen van de klimaatverandering het hoofd kunnen bieden.
Dit opiniestuk verscheen in het tijdschrift STORM, Tijdschrift voor Stedenbouw, Omgeving, Ruimtelijke Ordening en Milieu. Bekijk hier de PDF
[1] “Infrastructuur zadelt Vlaanderen op met droogteprobleem”, De Tijd 16 mei 2022
[2] https://www.serv.be/sites/default/files/documenten/SERV_20200715_WaterschaarsteEnDroogte_RAP.pdf
[3] World Resources Institute, 17 Countries, Home to One-Quarter of the World’s Population, Face Extremely High Water Stress, 2019
[4] https://www.vmm.be/water/grondwater/grondwaterverbruik
[5] Statistiek Vlaanderen, “Verharding”, 21 april 2022
[6] Vlaams Departement Omgeving, “Bebouwing”, 9 december 2021
[7] “Meeste water vloeit gewoon naar de zee”, De Standaard 4 mei 2021
[8] Bijvoorbeeld Bilzen, Anzegem, Lennik en Aarschot.
[9] https://sint-pieters-leeuw.eu/2021/02/04/betere-bescherming-tegen-overstromingen-zuunbeek/
[10] https://www.vmm.be/nieuws/archief/minister-demir-op-werkbezoek-bij-vmm
[11] https://www.knack.be/nieuws/we-zullen-moeten-investeren-in-klimaatadaptatie-terug-ruimte-aan-water-geven/
[12] https://www.meteo.be/nl/klimaat/klimaat-van-belgie/klimatologisch-overzicht/2016-2020/2016/2016
[13] https://www.vlaanderen.be/publicaties/vlaamse-klimaatstrategie-2050
[14] https://www.integraalwaterbeleid.be/nl/stroomgebiedbeheerplannen/waterbeleidsnota/derde-waterbeleidsnota
[15] https://www.integraalwaterbeleid.be/nl/beleidsinstrumenten/blue-deal
[16] https://www.vmm.be/water/projecten/proeftuinen-droogte