Van verlaten textielfabriek naar nieuwe woonbuurt
25 oktober 2024
In Deerlijk werken we aan de duurzame buurtontwikkeling De Weverie.
Sinds de energiecrisis blijft energie besparen een goede gewoonte. Het grote verschil op je energiefactuur maak je met de overstap van een oude (renovatie)woning naar een nieuwbouwwoning. Kies je voor een nieuwbouw, dan bespaar je tot meer dan 2000 euro per jaar of 50.000 euro na 25 jaar op energie.
Wie in een huis woont dat het afgelopen jaar gebouwd is, heeft vandaag de laagste woonkosten. Dat blijkt uit een analyse van Vlaamse Confederatie Bouw. Niet alleen isolatie, maar ook hoogwaardig glas, compacter wonen en andere ingrepen dragen bij tot de energiezuinigheid van je huis. Het ideale moment dus om de stap te wagen naar een nieuwbouwwoning, niet?
Nieuwbouw kopen lijkt op het eerste gezicht voor velen financieel een grote stap. Als je berekent hoeveel je kan besparen op vlak van energie dankzij nieuwbouw, lijkt het eerder een risico om nu niet mee op de energiekar te springen. “Statistics Belgium wijst vandaag op een stijging van de energieprijzen met 40% tov 2020”, zegt Roel Helgers, Market Economist bij Matexi.
Met de overstap van een oude woning naar een nieuwbouwwoning bespaar je tot 2000 euro per jaar op je energiefactuur. Doe even de rekensom en op 25 jaar, de gemiddelde leningstermijn voor de aankoop van een woning, bespaar je maar liefst 50.000 euro. Bovendien kies je ook voor duurzaamheid en een mindere CO2-uitstoot. Een duidelijke win-winsituatie.
Statistics Belgium wijst vandaag op een verdubbeling van de energieprijs tov 2020. Dit in combinatie met de nog steeds lage intrestvoeten maken nieuwbouw vandaag een interessante optie.
Roel Helgers
Market Economist Matexi
Niet alleen het wonen in een oude woning met een matige of lage EPC-waarde is nefast voor je energierekening als eigenaar, ook huurders betalen letterlijk en figuurlijk de prijs. Als eigenaar van nieuwbouw maak je letterlijk het verschil op de energiefactuur voor je huurder.
We kunnen spreken van een energiefactuurkloof tussen enerzijds huurders en eigenaars van oude woningen en anderzijds eigenaars van nieuwbouwwoningen. De woonkosten van die laatste groep namen het afgelopen jaar slechts licht toe, terwijl huurders en eigenaars van oude woningen de woonkosten zagen stijgen.
Huurders zijn vaak afhankelijk van de investering in zonnepanelen of andere duurzame initiatieven door de eigenaar en hebben hierdoor zelf weinig impact op hun energiezuinigheid van een woning. En dat voelen ze dan ook bij de eindafrekening van hun energiemaatschappij.
Voldoen alle nieuwbouwwoningen dan aan de energiezuinige normen en zorgen zij voor een fors voordeel op je energiefactuur? Matexi’s nieuwbouwwoningen zijn sinds 2021 allemaal BEN (bijna-energieneutraal).
Om onze woningen duurzaam te verwarmen, zetten we in op onder meer hernieuwbare energiebronnen voor verwarming en sanitair. Zo wordt door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen heel wat elektriciteit en energie zelf gewonnen, waardoor de woningen minder afhankelijk zijn van het net en bijgevolg van de evolutie in energieprijzen.
Anderzijds trachten we zoveel mogelijk in te zetten op het gebruik van warmtepompen wat zorgt dat je gratis energie uit natuurlijke bronnen haalt en die omzet in warmte. Je kiest dus voor duurzaam en energiezuinig verwarmen.
Nog niet overtuigd om de stap te wagen? Weet dan dat je naast de lage energiekost gedurende vijf jaar korting krijgt op de onroerende voorheffing die je jaarlijks moet betalen. Dat is het geval als het E-peil van je woning E20 of lager is. Bij een BEN-woning ligt het E-peil sowieso op E30 of minder.
Concreet krijg je 50% vermindering als het E-peil van je nieuwbouw maximaal E20 is. Bij maximaal E10 valt de voorheffing voor deze periode zelfs helemaal weg. We kunnen hier dus spreken over een gemiddelde korting van 600 euro per jaar, en dat gedurende vijf jaar.
Daarnaast kan je bij sommige banken een BEN-lening afsluiten, wanneer je voluit voor een bijna-energieneutrale nieuwbouwwoning gaat. Hierbij word je extra beloond met heel interessante intrestvoeten of terugbetalingsvoorwaarden. Vergeet hier niet naar te informeren bij je bank.
Je energiefactuur is één, maar er zijn dus heel wat financiële voordelen verbonden bij de overstap naar een nieuwbouwwoning.
Bekijk de BEN-woningen in jouw ideale buurt.
Ontdek ons aanbod