Duurzaam leven

Van verlaten textielfabriek naar nieuwe woonbuurt

25 oktober 2024

Als buurtontwikkelaar verbeteren we buurten. Zo ontwikkelen we energiezuinige woningen, nieuw kwalitatief groen voor de (buurt)bewoners en buurtvoorzieningen die inspelen op de noden en behoeften van de buurt. We zorgen voor voldoende betaalbaar woonaanbod waarbij we buurtontwikkelingen ontwerpen die de sociale verbondenheid stimuleren en die buren aanmoedigen om samen te zorgen voor elkaar en de buurt. We creëren met andere woorden duurzame buurten – in de brede zin van het woord – die voldoen aan de noden van het heden, zonder dat ze de noden van de toekomstige generaties in gevaar brengen.

Aan de Wandelweg in Deerlijk werken we aan zo’n buurtontwikkeling: De Weverie. De 60 are grote site van de voormalige weverij was volledig bebouwd en wordt met het inbreidingsproject onthard om ruimte te geven aan de natuur en energie-efficiënte woningen voor gezinnen. Er komen 18 duurzame woningen – 16 huizen en 2 appartementen – rond een nieuw buurtpark van zo’n 20 are. Bijkomend wordt bijna 1 are van de Wandelweg ook onthard en heraangelegd met groen.

Beter watermanagement & meer biodiversiteit

Meer groen en minder verharding in de gemeente dragen bij aan een effectiever watermanagement. Zo kan in droge periodes het schaarse regenwater via de wadi’s van het buurtpark beter de bodem insijpelen in plaats van te verdampen op ondoordringbare verharding. Tijdens natte periodes fungeren deze wadi's als een natuurlijke spons, die regenwater vasthoudt en geleidelijk in de bodem laat doordringen, waardoor de afvoer van overtollig water beter gereguleerd wordt.

Het buurtgroen zorgt daarnaast voor meer biodiversiteit in de gemeente en tempert het hitte-eilandeffect. Met een opwarmend klimaat is meer openbaar groen cruciaal om steden en gemeenten te verkoelen. Steen, asfalt en beton absorberen immers de hitte, houden die langer vast en stralen de opgeslagen warmte ook terug uit. Buurtgroen laat net de gevoelstemperatuur zakken op plaatsen met veel schaduw en kan zo de luchttemperatuur omlaag brengen.

Energietransitie

Delphine Vanhoo, Project Engineer: “De woningen zullen niet meer verwarmd worden via aardgas, maar wel via een geothermische warmtepomp die de woning ook passief kan koelen. Op die manier ondersteunen we de energietransitie, de overstap van fossiele klimaatonvriendelijke brandstoffen naar efficiënte hernieuwbare energiebronnen.”

Zachte mobiliteit

De nieuwe buurtontwikkeling wordt autovrij en legt de nadruk op zachte mobiliteit, zoals stappen, fietsen en steppen. Kevin Claeys, Project Developer: “Ons doel als buurtverbeteraar is niet alleen om een aangename woonomgeving te creëren voor de toekomstige bewoners van de 18 woningen, maar ook om een meerwaarde te bieden voor de ruimere buurt waarin we ontwikkelen. Het nieuwe buurtpark wordt niet alleen een aangename verblijfsplek, maar zorgt ook voor een veilige doorsteek voor voetgangers en fietsers tussen de Wandelweg en de Waregemstraat."

Circulariteit

Door het leegstaande kantoorgebouw op de site niet te slopen, maar te herbestemmen tot 2 appartementen en een kantoorruimte op het gelijkvloers hebben we oog voor circulariteit en de identiteit van de plek.

Het afgelopen jaar bewoog er heel wat op de site. Kevin Claeys: “Na de sloopwerken hebben archeologen restanten van een Romeinse nederzetting blootgelegd. Deze vondsten worden zorgvuldig bewaard voor de toekomstige generaties. Ondertussen vorderen de infrastructuurwerken en zijn de bouwwerkzaamheden volop aan de gang. De contouren van het nieuwe buurtpark krijgen vorm. De plek waar 2.000 jaar geleden al gewoond en gewerkt werd, wordt binnenkort de nieuwe thuis voor 18 gezinnen.”

 

Met dank aan onze partners:

  • Masterplan: Urbasta! Glashelder urbanisme
  • Architect: BureauW Architects
  • Studie- & landmeetbureau: Alex Coussens
  • Landschapsarchitect: Lukas Perdu

Als buurtverbeteraar bieden we meerwaarde voor de ruimere buurt waarin we ontwikkelen

Share: