Lees meer over:
Duurzaam leven

Duurzaam waterbeheer in buurtontwikkelingen

31 maart 2025

De Europese Green Deal benadrukt het belang van duurzaam waterbeheer om de toenemende risico's van overstromingen en droogte, veroorzaakt door klimaatverandering, aan te pakken. Vastgoedontwikkelaars hebben hier een belangrijke verantwoordelijkheid bij de ontwikkeling van nieuwe woonprojecten. Een effectieve aanpak bestaat erin om meer regenwater op te vangen, te bufferen en te laten infiltreren in de grond.

Dit vertaalt zich in landschapsontwerpen van buurtontwikkelingen waarbij het aandeel verharde oppervlakte beperkt wordt en waar - indien mogelijk - groene waterdoorlatende verharding gebruikt wordt.

Slimme wateropvangsystemen, zoals een  compensatiebekken, een infiltratiebekken of een bufferbekken, dragen bij aan een efficiënter waterbeheer.

Daarnaast helpen waterrobuuste bouwtechnieken om voor de Vlaamse Watertoets een G-score A te krijgen voor huizen en appartementen.

Enkele verwezenlijkingen als buurtontwikkelaar in 2024

De laatste projectfase van onze buurt in de Botermelkstraat in Aalst komt er – 15 jaar na de start – na een nieuw masterplan, dat ook aandacht besteedt aan meer kwalitatief en toegankelijk openbaar groen en waterbeheer in de te ontwikkelen zone van zo’n 2 ha. Bijna 1/3 van het terrein zal aangelegd worden met groen, infiltratiezones voor de waterhuishouding en speelinfrastructuur. Dat zal aansluiten bij de reeds aanwezige centrale blauwgroene hoofdas van de buurt, waarrond groene ruimten en wadi’s zijn georganiseerd.

Met de aanleg van poreuze betonbuizen en tussenschotten in de funderingslaag van de wegenis maken we dat regenwater kan infiltreren in de bodem van het openbaar domein in onze buurt Droogte in Evergem. Bij hevige stortbuien vormen de aanwezige wadi's, het grachtenstelsel en de centrale, lobvormige buffer dan weer voor extra opvangcapaciteit.

In onze nieuwe buurt Au Vivier in Vivegnis, deelgemeente van Oupeye bij Luik, leggen we bijna 85% van de site aan als groenzone. Conform onze visie op watermanagement zullen we het afvloeiende water van het terrein inzetten voor de irrigatie van het centrale buurtpark op de site.

In Apartamenty Domaniewska in Warschau tot slot wordt het regenwater van onder meer de daktuin gebruikt om de toiletten in alle appartementen op álle verdiepingen door te spoelen.

Share: