Lees meer over:
Duurzaam leven

Energietransitie in de praktijk

18 april 2025

De Energy System Integration Strategy binnen de Green Deal zet in op energie-efficiëntie en hernieuwbare energiebronnen voor onder andere de verwarming van woningen en verplaatsingen met gemotoriseerd vervoer. De Green Deal beoogt een vermindering van de netto-uitstoot van broeikasgassen met minstens 55% tegen 2030. Als buurtontwikkelaar stimuleren we de energietransitie in onze woonbuurten.

Energieneutraliteit is de huidige visie, energieonafhankelijkheid de toekomst. Bij Matexi geloven we sterk in een collectieve aanpak van het energievraagstuk. Denk bv. aan een gezamenlijk buurtverwarmingssysteem met een hoger totaalrendement in plaats van individuele units per woning.

Waar mogelijk leggen we vandaag een vijfdegeneratie warmtenet aan in onze buurten, waar ieder individu van kan aftakken. Tegelijk nemen we het voortouw in de ontwikkeling van een zesdegeneratienetwerk, waarbij de units worden gezien als prosumenten. Dat betekent dat iedereen energie en warmte opwekt en die deelt met de rest van het netwerk. Zo is iedereen tegelijkertijd producent en consument. Dit is de ultieme vorm van energiedelen. Het einddoel is dat een buurt volledig off-grid kan gaan.

Enkele verwezenlijkingen in 2024

De herontwikkeling van het voormalige woonzorgcentrum Herfstvreugde in Genk tot woonproject Bosart is volop aan de gang. In 2024 zijn we gestart met de aanleg van een geothermisch warmtenet voor de verwarming van het gebouw. Burgemeester Wim Dries gaf het startschot voor de 28 boringen van het BEO veld (Boorgaten Energie Opslag). Daarbij werden 28 gesloten lussen in de bodem aangebracht tot op een diepte van 150 meter. In de winter wordt warmte uit de bodem onttrokken om het gebouw te verwarmen, terwijl in de zomer de warmte terug in de bodem stroomt om zo een aangename koeling te creëren.

Niet alleen de verwarming met energie uit de bodem in plaats van fossiele brandstof zal de CO2 uitstoot van het woonproject Bosart verminderen. Ook de inzet op duurzame mobiliteitsoplossingen draagt hiertoe bij. Vanuit Bosart kunnen bewoners makkelijk alles te voet of met de fiets bereiken. Alle faciliteiten, winkels en zorginstellingen bevinden zich binnen een straal van een kilometer. Voor verdere verplaatsingen kunnen bewoners in de toekomst de trambus gebruiken, die een halte vlak bij het woonproject zal krijgen. Er zal ook een deelwagen beschikbaar zijn op de site van de buurtontwikkeling.

In 2024 vorderde in onze woonbuurt Belle Vallée in Geldenaken de aanleg van het eerste geothermische warmtenet in Wallonië voor een gemengd programma van 140 huizen en appartementen.

Share: