Van verlaten textielfabriek naar nieuwe woonbuurt
25 oktober 2024
In Deerlijk werken we aan de duurzame buurtontwikkeling De Weverie.
22 november 2022
Kwaliteitsvol verdichten is de aangewezen oplossing om tegelijk het ruimtebeslag te verminderen en het ruimtelijk rendement te verbeteren. Naast een beperkte stapeling en (al dan niet tijdelijk) hergebruik van bestaande gebouwen, zijn het combineren en delen van de beschikbare ruimte de meest aangewezen verdichtingsstrategieën. Delen van de woonoppervlakte betekent kleiner wonen en kan aangevuld worden met het delen van ruimtes en het combineren van functies. Inzetten op collectiviteit biedt niet alleen ruimtelijke maar ook sociale, financiële, ecologische winsten. Het is een fundamentele kwaliteitssprong die rekening houdt met belangrijke maatschappelijke uitdagingen zoals grondschaarste, betaalbaarheid, milieubescherming, mobiliteit, vergrijzing en gezinsverdunning.
Door collectiviteit in de woonprojecten te integreren, wil Matexi de sociale contacten tussen de buurtbewoners stimuleren. Maar bovenal wil men hiermee de kwaliteit van de woonomgeving verbeteren en bijdragen tot een verhoogde levenskwaliteit van de bewoners. Deze collectiviteit kan een scala aan diensten en/of voorzieningen omvatten, variërend van gebouwniveau tot buurtniveau.
De collectieve ruimte is een ontmoetingsruimte en stimuleert sociale contacten.
De collectieve ruimte is afgestemd op het project en zijn gebruikers.
De collectieve ruimte doet geen afbreuk aan de privacy.
De collectieve ruimte is flexibel en aanpasbaar aan wijzigend gebruik.
De collectieve ruimte ondersteunt de verschillende facetten van het wonen.
Door functies onder te brengen in de collectiviteit, kunnen kleinere en betaalbare units gerealiseerd worden: een gemeenschappelijke kookruimte, wasruimte, feestruimte, logeerruimte, barbecueplek, deeltuin, …
In Evere - Leopold Views creëerden we 201 appartementen in een voormalig kantoorgebouw uit de jaren 1970. Op het dak werd een gemeenschappelijke tuin met een buitenkeuken aangelegd.
Op de vroegere site van het Militair Hospitaal in Antwerpen, realiseerden we samen met het stadsontwikkelingsbedrijf AG Vespa en CAAAP de buurt ’t Groen Kwartier. Centraal in de buurt is een collectieve moestuin en groene ontmoetingsruimte voorzien.
Op de terreinen van de voormalige technische school, in het centrum van de stad Tienen, ontwikkelen we een kleinschalige stadsbuurt met 47 appartementen en vijf woningen, een semipubliek binnenhof, buurtplein en gedeelde moestuin.
In Hasselt, dé winkelhoofdstad van Limburg, realiseerden we vlak bij het water de unieke nieuwe buurt Quartier Bleu. Er is plaats voor maar liefst 400 appartementen, studio’s, stadswoningen en penthouses, 25.000 m2 retail en horeca en 2.500 ondergrondse parkeerplaatsen. De bewoners beschikken over een gedeelde moestuin.