Van verlaten textielfabriek naar nieuwe woonbuurt
Lees meer...
3 januari 2023
Als buurtontwikkelaar houden we ons bij elk woonproject aan 12 specifieke designprincipes. Die weerspiegelen niet alleen onze visie op wonen, maar houden ook rekening met de wensen van de stad, gemeente of buurt. Een van die ontwerpprincipes is ‘beleving’. Want door de beleving van de openbare en gemeenschappelijke ruimtes in onze woonprojecten, kunnen we het buurtgevoel stimuleren.
Beleving gaat over het creëren van momenten die indruk maken op een persoon. Momenten die een bepaalde waarde vertegenwoordigen binnen de context van een specifieke situatie. Binnen het domein van stedenbouw wordt in de eerste plaats aandacht besteed aan structuurelementen, zoals knooppunten, routes, oriëntatiepunten, gebieden en grenzen. In tweede instantie gaat het vaak over identiteit: herkenbaarheid, betekenis, en eigenschappen. Uit onderzoek blijkt dat mensen een rijkdom aan indrukken willen ervaren, maar daarbinnen wel samenhang willen herkennen. Pas wanneer er sprake is van een consensus over de beleving van zowel structuur als identiteit is er sprake van ruimtelijke kwaliteit.
Beleving heeft drie componenten: individueel, sociaal en fysiek. De Deense architect en stedenbouwkundig adviseur Jan Gehl stelt dat de manier waarop mensen de ruimte individueel beleven in grote mate gelijk is, zelfs bij belangrijke verschillen in cultuur en sociale achtergrond. Subgroepen van mensen proberen binnen een samenleving wel hun eigen identiteit te profileren, en die gezamenlijke identiteit leidt tot een gevoel van onderlinge sociale verbondenheid. De fysieke ruimtelijke beleving speelt hier vaak op in door in de eerste plaats associaties op te roepen met de ingebeelde collectieve identiteit, en daarna te evolueren naar een participatiemodel waarbij de bewoners zelf de buurt maken en een positieve woonbeleving creëren.
Bij Matexi zetten we in op beleving door voor elk van onze projecten een sterke projectidentiteit te definiëren, rekening houdend met de context van de buurt. Daarbij zijn comfort, veiligheid, harmonie en esthetiek belangrijke basiselementen. Het zijn vooral ook de beleving van de openbare en gemeenschappelijke ruimtes en de laagdrempelige interactiemogelijkheden die leiden tot een symbolische binding of buurtgevoel.
Plekken om te spelen en samen te komen
Centrale ontmoetingsplek met ruimte om te spelen