Van verlaten textielfabriek naar nieuwe woonbuurt
25 oktober 2024
In Deerlijk werken we aan de duurzame buurtontwikkeling De Weverie.
Duurzaamheid is voor Matexi een essentieel onderdeel van elk ontwikkelingstraject. Via vijf thema's verweven we onze zorg voor de planeet in onze projecten. Een van die thema's is biodiversiteit. We planten meer bomen, plaatsen nestkastjes en bijenhotels in onze buurten en we compenseren meer bos.
Met de Biodiversity Strategy heeft de Europese Unie een ambitieus plan opgesteld. Het wil de Europese biodiversiteit tegen 2030 concreet op weg zetten naar herstel, met voordelen voor de mens, het klimaat en de planeet. Matexi zet hier zijn schouders onder. We leggen expliciet de focus op biodiversiteit in de buurten die we creëren.
Bij de ontwikkeling van elke Matexi-buurt bekijken we de bestaande (en vroegere) groen-blauwe structuren. Zo beoordelen we welke bijdrage de nieuwe buurt kan leveren aan de ecologische diversiteit van de site en haar omgeving. We onderzoeken welke soorten fauna en flora aanwezig zijn en hoe de nieuwe ontwikkeling kan aansluiten bij groene zones in de buurt; en werken daarvoor regelmatig samen met studiebureaus.
We integreren groene elementen in de buurten, onder meer met gemeenschappelijke tuinen, (pocket)parken of groendaken. Ook individuele tuinen worden groener: we willen een kwart van alle individuele tuinen voorzien van een haag in plaats van een draadafsluiting.
Waardevolle bomen en landschapselementen worden maximaal behouden; we brengen ook rijkelijk extra groen in de nieuwe buurt. We streven ernaar om één boom te plaatsen per woning of appartement die we realiseren, bij voorkeur op het project zelf. Lukt dat niet, dan zoeken we naar mogelijkheden om op een site dichtbij of elders in het land de overige bomen te planten. Zo bestaat in Polen de mogelijkheid om mee te planten in het stadsbos in Warschau, en zoeken we in België naar de juiste partner om mee bos aan te planten.
Waar dat mogelijk is creëren we tijdelijke natuur door braakliggende terreinen in te zaaien met een bloemenmengsel. Ook in buurten in opbouw willen we aantrekkelijke plekken creëren voor insecten, vogels, ... Daarom plaatsen we meer nestkasjes en bijenhotels, in de collectieve tuinen en in het openbaar domein. Zo geven we groeikansen aan fauna en flora.