Wordt 2025 een kantelpunt voor nieuwbouw en de wooncrisis?
18 december 2024
NIEUWBOUWBAROMETER - De Nieuwbouwbarometer blikt terug op 2024 én vooruit naar 2025
10 juli 2023
Na 1,5 jaar van intensieve bouwwerken werd maandag het hoogste punt van de ruwbouw van Parkville in Blankenberge bereikt. Buurtontwikkelaar Matexi, aannemer Van Tornhaut en burgemeester Björn Prasse grepen dit moment aan om een eeuwenoude traditie in ere te houden. Samen plaatsten ze een meiboom op het hoogste van de vijf gebouwen, dat zeven verdiepingen telt.
Het plaatsen van een meiboom op het hoogste punt is een eeuwenoude traditie die symboliseert dat het gebouw zo stabiel, groot en duurzaam mag worden als een boom. De traditie brengt voorspoed voor de bewoners met zich mee.
Dat Parkville een duurzaam en future proof woonproject is, is alvast een zekerheid. Zo zijn de vijf appartementsgebouwen niet meer aangesloten op aardgas en stoten ze dus geen CO2 uit. Met een besparing van 514 kilo CO2 per appartement betekent dat een jaarlijkse besparing van 60.000 kilo CO2 voor het totale woonproject. De verwarming van de 112 appartementen en van het sanitaire water gebeurt dankzij geothermie of aardwarmte, en een warmtepomp met energiezuinige vloerverwarming in elk appartement. In de zomer kunnen de appartementen ook gekoeld worden dankzij de koude uit de bodem.
Bart Van Caenegem, Business Manager West-Vlaanderen bij Matexi: “Nieuwbouwprojecten met deze hoge graad van duurzaamheid zijn eerder zeldzaam aan de Belgische kust en bijgevolg zeer gegeerd. Dankzij de gebruikte geothermie wint elke bewoner van Parkville bovendien 3 keer: hij of zij krijgt een hoger comfort omdat er ook kan gekoeld worden, is niet afhankelijk van onvoorspelbare gasprijzen, én levert een positieve bijdrage aan het klimaat door een lagere uitstoot.”
Nieuwbouwprojecten met deze hoge graad van duurzaamheid zijn eerder zeldzaam aan de Belgische kust en bijgevolg zeer gegeerd.
Björn Prasse, burgemeester Blankenberge: “Blankenberge is een stad in volle groei, en met Parkville verwelkomen we de volgende kwalitatieve ontwikkeling aan de oostkant van onze stad. Toekomstige bewoners zullen hier heel graag wonen of verblijven: appartementen aan de rustige kant van Blankenberge, maar toch met alle voorzieningen vlakbij!”
De gebouwen worden uitgerust met een groendak van zo’n 550m2, of de oppervlakte van ongeveer 2 tennisbanen. Een groendak zet CO2 om in zuurstof, zorgt voor meer biodiversiteit en een beter waterbeheer in de stad en verlaagt de omgevingstemperatuur. Ook de binnentuin en de gemeenschappelijke groenaanleg van meer dan 1.200m2 met 15 nieuwe bomen maken dit stuk van de stad mee klimaatbestendig.
Ter ondersteuning van de energietransitie – die nodig is om klimaatverandering af te remmen – kunnen op vraag laadpunten voor elektrische voertuigen in de ondergrondse parking geïnstalleerd worden. Tot slot zijn verschillende appartementen aangesloten op regenwater, dankzij regenwaterputten met een totale capaciteit van 30.000l.
Johan Van Splunder, Construction Team Manager bij Matexi: “Als buurtontwikkelaar hechten we veel belang aan sociale contacten en verbondenheid tussen bewoners. Daarom voorzien we in Parkville ook een gemeenschappelijke ruimte op het gelijkvloers, met groene buitenruimte, die bewoners kunnen gebruiken voor ontmoetingsmomenten met buren, vrienden of familie. Eind 2024, ten laatste begin 2025, zullen de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen.”