Kwam dat warmtenet er op vraag van de stad?
Bart: “Het eerste zaadje voor dit project werd geplant in 2017, en van bij de start was duurzaamheid een belangrijke voorwaarde voor de stad. We lieten echter de mogelijkheden open voor de ontwikkelaar. Niet alle projectontwikkelaars willen daarin meegaan, maar Matexi heeft duurzaamheid in zijn filosofie zitten, en na verloop van tijd is Tim met het idee van een warmtenet gekomen. Als stad waren we daar dan ook onmiddellijk voor gewonnen. “
Tim:“Een warmtenet leg je natuurlijk niet op één nacht. Dit idee is geleidelijk aan gegroeid, we hebben lang verschillende opties opengehouden. Je mag niet vergeten dat je voor een warmtenet een grote voorfinanciering nodig hebt en op lange termijn moet durven kijken door de terugverdientijd van 15-20 jaar. Niet elke projectontwikkelaar kan dat. Bovendien is een warmtenet maar interessant en verantwoord als het kan gerealiseerd worden met een bepaalde woondichtheid.”
Bart: “Tim heeft gelijk, het is enkel dankzij de schaal van de buurt, dat we dit kunnen waarmaken. En dankzij de samenwerking, want ik ben ervan overtuigd dat we de klimaatdoelstellingen alleen kunnen halen als we het samen doen. Als de overheid en de privésector de handen in elkaar slaan. Want voor particulieren wordt het stilaan onbetaalbaar om aan de duurzaamheidseisen te voldoen. De kost om oude woningen te renoveren naar energiezuinige woningen is gigantisch. We dreigen de middenklasse volledig te verliezen. De Vlaamse Overheid neemt een aantal prima initiatieven ter ondersteuning, maar dit soort van technieken toegepast in een ontwikkeling kunnen ook de burgersontlasten. Nu we dit project hebben als voorbeeld gaan we hierop verder borduren in en naar toekomstige ontwikkelingen.”
Hoe ervaren jullie zelf de onderlinge contacten?
Tim: “We hebben een zeer gezonde verhouding met de stad. Eén van wederzijds begrip en respect. Natuurlijk zitten we niet altijd op dezelfde lijn. Een overheid dient het algemeen belang, zet de lijnen uit en bewaakt die, wij zijn de initiatiefnemer, ontwerper en doener. Daarom overleggen we, vaak en doordacht, met een belangrijke gezamenlijke doelstelling…”
Bart vult aan: “…de buurt beter maken. Inderdaad, ik werk graag samen met Matexi. Het is een aangename en constructieve samenwerking, met wederzijds respect voor elkaars dilemma’s. Per jaar komen er flink wat nieuwe inwoners bij in Geel, en die willen allemaal een leuke plek om te wonen. Tegelijk moet onze stad de klimaatdoelstellingen halen, en dat kunnen we niet alleen. Dus ik ben er zeker van: als stad heb je een goede buurtontwikkelaar als Matexi echt nodig.”