Matexi

Ondernemende jongeren dankzij YouthStart

10 februari 2020

Hij won de prijs voor het ‘beste idee’ tijdens de YouthStart competitie in België en dat met een sociaal project voor ouderen. Het bezorgde hem een ticket voor Barcelona, waar hij zijn project verdedigde voor YouthStart Europa. Ook daar kreeg Pieterjan een award. YouthStart, de vzw die kanszoekende jongeren op weg zet, is voor Pieterjan een ideale springplank. “Deze zomer gaan mijn zus en ik echt van start met ons project”.

Training en competitie

YouthStart stimuleert jongeren tussen 16 en 30 jaar om zichzelf te ontplooien. Vooral jongeren die kanszoekend zijn of in het Engels NEETS: Not in Employment, Education or Training. CEO van Matexi, Gaëtan Hannecart, leerde de organisatie kennen in de VS en haalde ze naar België. Via YouthStart leren jongeren in zichzelf te geloven, hun talenten te ontdekken en trainen ze - dankzij ervaren lesgevers – vaardigheden, zoals onder meer een business plan opstellen en een positieve, creatieve attitude aannemen.

Na een training van 7 dagen, presenteren de jongeren hun project voor een adviesraad en krijgen ze een certificaat, waarmee ze aan de slag gaan of op de arbeidsmarkt terecht kunnen. De meest gepassioneerden krijgen de kans om deel te nemen aan de nationale ‘Business Plan Competition’ en wie daar een prijs krijgt van de jury, kan meedingen naar de Europese ‘Business Plan Competition’. Zoals Pieterjan, dus.

Sociaal ondernemen

Pieterjan (19) kwam via zijn moeder terecht bij YouthStart. “Zij werkt als vrijwilliger en toen ze vertelde over YouthStart was ik meteen geïnteresseerd. Ik wil sociaal ondernemen en ondertussen verder studeren. Ons project ‘U kan het ook’ wil de eenzaamheid bij ouderen aanpakken via sociale media. Dan kunnen ze met hun kleinkinderen of vrienden Skypen, whatsappen, facetimen, mailen, sms’en of berichten posten. Tegenwoordig heb je voor alles internet of mail nodig; de wereld digitaliseert snel en wie het niet kent, valt uit de boot.”

Eigen tempo, thuis, eigen toestel

“Wij, voorlopig mijn zus Marit en ik alleen, leren hen op eigen tempo, met hun eigen toestel en volgens hun eigen behoeften, bij hen thuis, hoe ze in contact blijven met familie, vrienden en de wereld. We oefenen samen tot ze het kunnen. We zitten nog in een testfase, het is klein, en nu ik tot juni in Engeland mijn laatste jaar middelbaar opnieuw studeer, staat Marit, die 2 jaar jonger is, er alleen voor. Maar we gaan er zeker mee door. Deze zomer werken we een financieel plan uit. De bedoeling is dat we zullen werken met andere jongeren en we zo ook het contact tussen de generaties versterken.”

Share: