Veranderde vraag sinds corona
Naar dergelijke compacte maar duurzame projecten is dan ook veel vraag. Zo lijken de wensen van de Limburgse kopers volgens Tom mee te evolueren met die van de steden en gemeenten.
“Enerzijds zagen we in 2021 en het begin van 2022 een grote vraag naar grondgebonden woningen. Tijdens de coronaperiode hebben mensen immers gemerkt wat een voordeel het is om een eigen tuin te hebben. Maar die woningen en tuinen mogen gerust compact zijn, want met de stijgende rentevoeten kunnen mensen het niet meer opbrengen om een grote lening af te betalen. En door de stijgende energieprijzen letten kopers ook op het duurzame aspect. Ook investeerders verkiezen trouwers steeds vaker voor compacte woningen om te verhuren. Maar daarnaast blijven appartementen het ook goed doen op de verhuurmarkt, omwille van diezelfde betaalbaarheid.”
Limburg mag dan bekend staan als de regio met de laagste vastgoedprijzen, de prijzen stegen de afgelopen jaren ook nergens zo snel. De huurprijs voor een gemiddelde woning in Limburg lag jarenlang onder 1.000 euro per maand, maar sinds de coronacrisis is die barrière voorgoed doorbroken. Hoe de prijzen de komende jaren zullen evolueren, is ook voor Tom koffiedik kijken.
“Ik weet niet wat we moeten verwachten. De rentevoeten stijgen, de energiekosten stijgen, dus het budget dat mensen kunnen besteden aan een woning krimpt. We zien nu al dat veel jonge gezinnen op de huurmarkt blijven omdat een nieuwe woning onbetaalbaar is geworden. Nieuwe woonvormen dringen zich dus op, niet alleen voor Matexi, maar voor de hele vastgoedsector.”