Verhalen uit de buurt

Gent, perfect blend van shoppen, eten én nieuwigheden ontdekken

1 augustus 2023

Aaaahhh, Gent! Dat is winkelen in de Veldstraat, aperitieven op de Graslei en vóór het diner op het Sint Baafsplein nog vlug even Van Eycks Lam Gods bewonderen. Maar verlaat je tijdens jouw bezoek aan de stad eens de platgetreden paden, dan ontdek je dat Gent nog veel meer te bieden heeft. Beginnen doe je hier: met een resem sfeervolle shop- en eetadressen en een paar snuifjes cultuur en natuur.

 

7/7 Winkelen

In het grootste winkel-wandelgebied van het land is het elke eerste zondag van de maand ‘Shop op zondag’, dan zijn de meeste winkels open. En shoppen kan je hier met élk doel.

Kleding vind je bij de bekende ketens in de Veldstraat, of bij de chique boetieks in de Brabantdam. Daar huist ook Supergoods, een walhalla voor fans van fair fashion en duurzame kledij. Is eersteklas tweedehands jouw ding, dan haal je je hartje op langs de Vintage and Second Hand Walk, bijvoorbeeld bij Fann (dames en heren) of Zusse (kinderen).

Op zoek naar interieurspullen of hebbedingen? Bij Mus in een plas verdrink je bijna in de honderden spullen die eigenares Katrien met zorg uitgekozen heeft. En in Onderbergen heb je drie meubel- en interieurzaken op een rij: Art Nivo, Huiszwaluw en A.Puur.A.

Een attentie nodig voor de thuisblijvers? Spring binnen bij OOOST, en vul een mand met authentieke Oost-Vlaamse lekkernijen. Tip: doe dat rond de middag, want je kan er ook lekker lunchen. 

Supergoods Brabantdam 56 B
Fann Burgstraat 62
Zusse Bennesteeg 4
Mus in een plas Serpentstraat 22
Art Nivo Onderbergen 78a
Huiszwaluw Onderbergen 51
A.Puur.A. Onderbergen 56
OOOST Goudenleeuwplein 3

De Kouterdreef, bruisende overgang van de Kouter naar de winkelstraten

Wat lang een donkere straat vol geparkeerde auto’s was, is nu weer de titel dreef waardig. Sinds Matexi de Kouterdreef onder handen nam, bruist ze als nooit tevoren. Een mix van winkels, kantoren en luxewoningen - dakterrassen with a view! - brengen meer dan een beetje leven in de brouwerij.

Ontdek Gent Kouterdreef

Koffie, thee, aperitief?

Tijd om even de benen te laten rusten? Neem plaats op een van de tientallen terrasjes die Gent rijk is.

Op zondagochtend is het heerlijk kuieren op de boekenmarkt aan de Ajuinlei. En bij  L’ Apéro d’Oc is het altijd apero o’clock. Met een aperitief in Zuid-Franse stijl voel je je instant op vakantie. Toost je liever all'italiana, stap dan door tot bij Elmo.

Extra originele - en zelfs oranje! - wijnen proef je bij Vinogradoff, nog steeds op de Ajuinlei: bezieler Victor schenkt unieke wijnen van kleinschalige wijnmakers in Oost-Europa, die hij zelf importeert. En eens je glas leeg is, moet de grootste pret nog beginnen, want je kan hier ook een flesje meenemen voor thuis.

Voor koffie en thee wandel je naar Huset. In dit prachtig bewaarde herenhuis (of op de zonnige binnenkoer vol planten) geniet in stijl van je drankje, stuk taart of - why not, dear? - uitgebreide high tea.

L’Apéro d’Oc Ajuinlei 22
Elmo Ajuinlei 9
Vinogradoff Ajuinlei 15
Huset Hoogstraat 49

Snack, slaatje, chic diner?

Een op en top zomers tussendoortje is natuurlijk … een ijsje! Kies voor Gents ambachtelijk ijs in een van de 28 smaken die ijssalon Talamini uitschept. De zaak ligt achter het Sint-Pietersstation, maar heeft heel wat verkooppunten in het centrum. Die vind je vanzelf als je de stroom ijsjeseters met rood-wit gestreepte potjes volgt.

Even zoet, maar niet zo koud? Proef eens een kaneelrol van Have a Roll of een creatieve cupcake van Julie’s House. Een Gentse traditie proeven? Ga langs bij Himschoot - sinds 1880! - voor authentieke mastellen, luchtige zoete broodjes met kaneel.

Voor een snelle lunch of salade heb je in Gent keuze te over. Knol & Kool, tussen de Kouter en de Stadshal, serveert niet-alledaagse vegan gerechten die ook bij vleesfans in de smaak vallen. Proef er zeker ook het Gents Gemberbier. En bij Estelle, om de hoek van het Sint-Pietersplein, kunnen we je de huisgemaakte limonade tippen. In het impressionante art nouveau-pand geniet je verder van rijk belegde tartines en verzorgde salades. Bijna alles kan je hier trouwens ook meenemen, zo genieten de thuisblijvers ook mee van al dat lekkers.

Ideaal in combinatie met een concert, is het sfeervolle Café Théatre - befaamd om zijn rundstartaar. En zet je de avond van jouw citytrip helemaal in het teken van een rijkelijk diner? Dan is Lys d’Or, vlak bij het Citadelpark, aan aanrader. Vaste klanten tippen als dessert het buffet van uitzonderlijke Belgische kazen …

Talamini Ganzendries 1
Have a Roll Koestraat 12
Julie’s House Kraanlei 13 en Koningin Elisabethlaan 26
Himschoot Groentenmarkt 1
Knol & Kool Heilige Geeststraat 30
Estelle Kunstlaan 30A
Café Théatre Schouwburgstraat 7
Lys d’Or Charles de Kerchovelaan 81

Ontdek Gent met bekende locals

Niets beter om een stad te ontdekken dan een tochtje vol tips van locals. De Stad Gent geeft dat idee een extra dimensie met wel twintig verschillende Walk Local-routes. Hiermee doorkruis je de stad aan de hand van de favoriete hotspots van een bekende Gentenaar. Dat levert ontdekkingstochten op die even verschillend zijn als de Gentenaars die ze bedachten: van muzikante Char­lot­te Adigéry over professor Ignaas Devisch tot AA Gent-stervoetballer Vadis Odjidja.

Ben je meer van het type ‘waar de wind me heen leidt’? Laat je dan losjes inspireren door de plekken die stadsgids Wim onthult op zijn Instagramaccount ‘Gids in Gent’. Of ga voor een street art-tochtje: begin in de Werregarenstraat - bekend als ‘het graffitistraatje’ - en ga dan in de hele stad op zoek naar de muurschilderingen van Roa (in de Oude Houtlei!), de verborgen insecten van Pol Cosmo (bij het STAM!) of het fotografisch precieze portret van zanger Luc De Vos, door Michel Steppe.

Hostel Uppelink Sint Michielsplein 21
STAM Godshuizenlaan 2

Groen Gent met de fiets

In het centrum van Gent krijg je een echt stadsgevoel, maar op een kwartiertje fietsen zit je meteen in het groen. Ideale combi, toch? Vanuit het middeleeuwse centrum vertrekken heel wat fietsroutes. Ben je maar kort in de stad, fiets dan eens de Gentse Groenpolen-route: die brengt je in een uur of twee van de Coupure, langs het water, naar de uitgestrekte Gentbrugse Meersen en het Parkbos. 

Ben je met kinderen in Gent? Dan is de Kinderfietsroute een alternatief dat ook bij hen in de smaak zal vallen. Nauwelijks 15 kilometer fietsen en maar liefst 8 speeltuinen en parken passeren, wat wil een mens nog meer? Elektrische ondersteuning misschien, of een ouder-kind-tandem of longtailfiets? Die huur je voordelig bij De Fietsambassade.

De Fietsambassade 5 fietspunten: De Krook, Stadshal, Gent Sint-Pieters, Gent Dampoort en Kattenberg

Cultuur & co in de 10 musea

Pik je graag een goed museum mee? Doe dan de moeite om vanuit ‘De Kuip’ (het centrum) de steile Blandijnberg te beklimmen.

Boven vind je aan het Sint-Pietersplein de statige Sint-Pietersabdij: een prachtig geconserveerde voormalige benedictijnenabdij die vandaag als enorme tentoonstellingsruimte dienst doet, en bovendien het kindernatuurmuseum De wereld van Kina huisvest. Sla zeker de abdijtuin áchter de abdij niet over: je geniet er van bijna sacrale rust in het midden van de stad. 

Vanaf het Sint-Pietersplein wandel je in 10 minuten naar de 2 bekendste musea van Gent. Oude Belgische meesters als Rubens, van Dyck, Ensor of Minne ontmoeten? Dat doe je in het MSK, Museum voor Schone Kunst, dat al sinds 1798 topstukken uit de Europese schilder- en beeldhouwkunst tentoonstelt.

Liever een date met Panamarenko, Beuys of Bacon? Steek dan de straat - of liever het Jan Hoetplein - over naar het S.M.A.K., het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst. Tip voor de snoepers: verlaat het museum via Crèmerie Guillaume, ietwat verborgen in een hoek van de inkomhal. En laat al die kunst rustig tot je doordringen terwijl je een ijsje likkend het omliggende Citadelpark verkent.

De Leopoldskazerne: militaire site wordt ontmoetingsplek

Deze voormalige militaire site is in volle evolutie van een gesloten bastion naar een open stadsbuurt. Het enorme complex in eclectische stijl werd opgetrokken tussen 1890 en 1905 en gaf onderdak aan zo’n 1300 soldaten. Vandaag blijft de buitenkant even indrukwekkend als toen, maar wordt de site omgevormd tot een toegankelijke ontmoetingsplek met een gezellig plein, het Provinciehuis, een hotel en woningen.

Ontdek woonbuurt 'De Kazerne'

Leuke extra: elke eerste donderdag van de maand zijn alle 10 Gentse musea open tot 22 uur. Zeker het GUM, het vrij nieuwe wetenschapsmuseum, en het STAM, dat de geschiedenis van de stad tot leven wekt, zijn erg de moeite waard.

Sint-Pietersabdij Sint-Pietersplein 9
De Wereld van Kina Sint-Pietersplein 14
MSK Fernand Scribedreef 1
S.M.A.K. en Crèmerie Guillaume Jan Hoetplein 1
GUM Karel Lodewijk Ledeganckstraat 35
STAM Godshuizenlaan 2

Allez, circulez!

Gentenaars zijn intussen gewoon aan het circulatieplan. Locals verplaatsen zich vooral met de fiets of het openbaar vervoer. Neem je toch liever de auto, dan kan je die kwijt in een van de 15 centrumparkings of op een P+R buiten de stadsring (met gratis pendelbus). Of je komt met de trein en neemt een tram of bus naar het centrum. Ook vind je her en der in de stad blauwe en oranje deelfietsen en zelfs -bakfietsen die je sneller van A naar B brengen.

Wil je verschillende uithoeken van de stad ontdekken en heb je geen zeeën van tijd? Huur dan een fiets bij De Fietsambassade, bij een van de 5 Fietspunten (stations Sint-Pieters en Dampoort, Stadshal, De Krook). De veiligste, meest comfortabele (lees: een minimale hoeveelheid tramsporen en kasseien) weg vind je met de fietsrouteplanner die de Stad Gent ontwikkelde.

Wil je ook wonen in Gent?

Ontdek ons woonaanbod

Share: