Bezoek Elsene, de levendige rand van Brussel-centrum
Lees meer...
‘Visit Vilvoorde, stad vol vibes’ luidt de slogan van deze verrassende Vlaams-Brabantse stad. Uitmuntende keuze, vinden wij, want er waait inderdaad een verfrissende vibe door de voormalige industriestad. En dat maakt haar een bezoekje waard. Met deze adresjes op zak maak je kennis met het Vilvoorde van vandaag, én dat van vroeger.
Om te shoppen in Vilvoorde wandel je het best naar de Leuvensestraat en de straten daaromheen. Hier hebben enkele bekende ketens hun stek, maar je kan er ook prima van #shoplocal doen.
Michèle Fashion Store Leuvensestraat 58
Spolly’s Ting Leuvensestraat 78
Calishop Leuvensestraat 38
Gentlemen J.B Nowélei 43
Bij De Drie Fonteinen geniet je van kundige internationale brasseriekeuken: op de uitgebreide kaart staan salades, vis- en vleesgerechten, pasta’s en stoofpotjes. Kies bij zomers weer voor een plaats op het terras, het zicht op het weelderige gelijknamige park maakt het vakantiegevoel compleet.
Een ander bekend adres in Vilvoorde is De Kuiper. Zéker voor liefhebbers van streekgerechten, want hier staat een specialiteit met een opmerkelijke geschiedenis op het menu: paardensteak. In de tijd dat boten langs het Zeekanaal Brussel-Schelde door Brabantse trekpaarden werden voortgetrokken (18de eeuw), werd paardenvlees een typisch Vilvoords ingrediënt. Daarom worden Vilvoordenaars in de volksmond ‘Pjeirefretters’ (paardeneters) genoemd. Ondertussen is Pjeirefretter ook een lokaal bier, dat ook bij gerechten zonder paardenvlees uitstekend smaakt.
Hou je van Italiaans? Schuif dan je voeten onder tafel bij Testa Rossi. Zaakvoerder Alain heeft er zijn levensdoel van gemaakt om zoveel mogelijk mensen te laten proeven van wat Italië te bieden heeft. Seizoensgebonden streekgerechten uit alle hoeken van de Italiaanse laars, versgebakken pizza’s én bijpassende wijnen - die je ook kan kopen voor thuis.
Verder heeft Vilvoorde-centrum iets te bieden voor elk ‘goestingske’ en elk moment. Voor een snelle lunch spring je binnen bij Dean’s, al sinds 1995 dé plek voor verse broodjes met huisgemaakte salades. Voor een ontspannen etentje in Mexicaanse sfeer ga je naar Cantina Caramba, en Kamii Sushi staat bekend als een erg verfijnd sushirestaurant.
En zelfs wanneer je een daguitstap plant, verwent Vilvoorde je smaakpapillen. Bij 5 lokale horecazaken kan je een Visit Vilvoorde-picknickmand bestellen. Kies jij voor een mand met tapas en Spaanse wijn of voor de versie met mini-koffiekoeken en -pistoletjes?
De Drie Fonteinen Beneluxlaan 32
Testa Rossi Hendrik I lei 2
De Kuiper Visserstraat 51
Cantine en Firma Schaarbeeklei 636
Dean’s Varkensmarkt 6
Cantina Caramba Olmstraat 129
Kamii Sushi Koepoortstraat 1
Met een perfect gezette kop koffie blaas je stoom af bij … Stoom. Ook de keuze aan thee, chai en soorten chocolademelk is ruim. Je kan hier ook iets kleins eten en op zondag zelfs uitgebreid brunchen.
Bij Sweetie cake café kom je in de eerste plaats voor de taart. In de koeltoonbank kies je uit verschillende soorten cheesecake, cupcakes met romige toppings en weelderige laagjestaarten met slagroom. Ook de verse Turkse muntthee zet je dag als vanzelf even op pauze.
Gaat een ijsje er altijd in? Plan dan een rustpunt in de Leuvensestraat, bij Fabri. In deze gemoedelijke tearoom smelt je voor huisbereide ijscoupes, pannenkoeken en wafels. Ook om mee te nemen!
Stoom Bergstraat 5
Sweetie cake café Lange Molensstraat 60
Fabri Leuvensestraat 54
De geschiedenis van Vilvoorde brengt je terug naar de industriële bloeitijd uit de late 19de en vroege 20ste eeuw. Terwijl je nietsvermoedend de stad doorkruist, herinnert het Industrieel Straatmuseum daaraan: 12 machines uit o.a. de cokesfabriek Forges de Clabecq staan opgesteld in het centrum en de ruimere omgeving. Allemaal kregen ze een artistieke make-over: sommige door jonge Vilvoordse kunstenaars, andere door leerlingen van een middelbare school.
4 Fonteinen Broekplein
De Kruitfabriek Steenkaai 44 D
Ontdek deze woonbuurtVilvoorde verrast ook architectuurliefhebbers. Wist je dat het centrum van de stad een staalkaart toont van de modernistische architectuur uit de jaren 1950 en ‘60? De architecten Roger De Winter en Lucien Engels lieten in hun geboortestad een spoor van typerende woningen, appartementsgebouwen en openbare gebouwen na. Een architecturale stadswandeling leidt je langs meer dan 30 daarvan.
Die vertrekt op de Grote Markt, waar het stadhuis uit een andere tijd stamt, maar zeker ook een bezoek waard is. Het is een neoclassicistisch gebouw van de Brusselse architect Antoine Trappeniers. De daartegenover gelegen overdekte markt (‘De Met’) is dan weer een uniek toonbeeld van ijzer- en glasarchitectuur uit 1903, een ontwerp van stadsarchitect Jean Hauwaert, een leerling van Victor Horta.
Industrieel Straatmuseum route doorheen stad en omgeving
Stadhuis Grote Markt
De Met Grote Markt 7