Investeren

De belastingen (en belastingvoordelen) op een tweede verblijf

28 april 2023

Op zoek naar een manier om je spaargeld te investeren? Dan is de aankoop van een tweede verblijf vast en zeker een goed idee – of dat nu aan de kust, de Ardennen of in het buitenland is. Bij de verhuur ervan kan je een mooi rendement halen en zo’n tweede woning is bovendien een fiscaal interessante vastgoedinvestering. Er zijn wel enkele aandachtspunten om rekening mee te houden als je een investeringspand aankoopt.

Een tweede (of derde, vierde,…) onroerend goed aankopen, kan je om verschillende redenen doen. Wil je er vooral zelf van genieten? Zie je het als een investeringspand dat je iets kan opbrengen door het te verhuren? Of misschien ga je wel voor een combinatie van de twee?

In 2023 is een tweede woning fiscaal nog erg interessant. Want als je het investeringspand koopt en er niet zelf in gaat wonen (of gewoond hebt), heb je recht op een belastingvermindering. Je valt dan immers onder het fiscale regime van langetermijnsparen. Dat levert je elk jaar een maximale belastingvermindering op van 30% op een maximaal bedrag van 2.350 euro. Je kan die ‘korf’ trouwens niet enkel opvullen met de kapitaalaflossingen van de lening, maar ook voor de premies van de schuldsaldoverzekering. Daarnaast geniet je ook van de federale gewone interestaftrek op de onroerende inkomsten, die kan oplopen tot ruim 1.000 euro per jaar. Het precieze bedrag wordt berekend op basis van het kadastraal inkomen van je tweede woning.

Wie een investeringspand koopt en er niet zelf in gaat wonen (of gewoond heeft), heeft recht op een belastingvermindering.

 

Je valt dan immers onder het fiscale regime van langetermijnsparen.


Hou er wel rekening mee dat dat federale fiscale voordeel definitief afgeschaft wordt vanaf 1 januari 2024. Om in aanmerking te komen, moet je jouw lening aangaan op uiterlijk 31 december 2023. Voor herfinancieringsleningen wordt het voordeel behouden na die datum.

Belastingen op tweede verblijf

Een tweede woning kan een mooi rendement opleveren als je ze verhuurt. Aan particulieren verhuren die er gaan wonen, is voor jou wel een pak pak voordeliger dan verhuren aan een zelfstandige of bedrijf.

 

En er zijn nog enkele zaken die je het best niet uit het oog verliest. Vergeet bijvoorbeeld niet dat je op een tweede verblijf (net als op je eerste gezinswoning) roerende voorheffing moet betalen. Die wordt berekend op basis van het kadastraal inkomen. Daar komen ook de gemeentelijke en provinciale opcentiemen bij. Via de personenbelasting betaal je ook een belasting op je onroerende inkomsten, zelfs als je pand niet verhuurd is. Het kadastraal inkomen wordt vermeerderd met 40% en wordt opgeteld bij je andere belastbare inkomsten. En bepaalde steden en gemeenten – aan de kust bijvoorbeeld – heffen ook een belasting op tweede verblijven.

Een tweede verblijf, een goede investering?

Gezien het mogelijke rendement van een tweede woning, is en blijft dat een prima vastgoedbelegging. Zeker als je die nog in 2023 aankoopt en er een lening voor aangaat. Bij Matexi Invest begeleiden we je graag. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

 

Dit artikel kan niet gezien worden als gepersonaliseerd advies. Laat je dus zeker informeren door een expert.

Meer lezen over wonen en investeren aan de Belgische kust?

Persoonlijk advies over investeren in een tweede verblijf?

Laat het ons weten

Share: