Lies en Javier bouwen zonder kopzorgen
Lees meer...
Twintigers Estelle en Jorne verhuisden voorbije winter naar hun eigen nieuwe woning in Aalst, op de Pier Kornel-site. Ze waren een van de eerste bewoners van ‘hun stukje’ van de buurt. Waar vroeger een oude Tupperware-fabriek en een weverij stonden, herrijst nu een sprankelende woonbuurt. Maar hoe is het écht om daar te wonen? We gingen langs voor een gesprek.
“Het is eigenlijk bizar dat fabrieken vroeger zomaar in het centrum van een stad werden neergepoot,” lacht Estelle. Al begrijpt ze dat de strategische economische ligging, vlak aan de Dender, in het verleden een grote rol speelde. “Vooraleer Matexi en Revive de industriële site konden transformeren, hebben ze een grondige sanering moeten uitvoeren. Het feit dat een oude, vervuilde site nu heropleeft, vinden we een leuke gedachte,” zegt Estelle.
Jorne vult aan: “Aalst is nog heel wat van plan rond deze buurt. De Kaaien, hier aan de Dender, wordt een soort Aalsterse versie van de Gentse Graslei. En die toekomstplannen hebben zeker meegespeeld in onze beslissing om hier te komen wonen.”
Het feit dat een oude, vervuilde site nu heropleeft, vinden we een leuke gedachte. Aalst is nog heel wat van plan rond deze buurt. En die toekomstplannen hebben zeker meegespeeld in onze beslissing om hier te komen wonen.
“Er leeft in onze nieuwe buurt nu al een soort community gevoel, alsof je in een dorpje woont midden in de stad, en daar houden wij wel van,” zegt Jorne. “Wij zijn in dit gedeelte van Pier Kornel als één van de eersten komen wonen, dus wij zien de buurt stap voor stap levendiger worden. Met Nieuwjaar droegen we onze tafel naar buiten voor een geïmproviseerde burendrink. Dit is toch een verschil met bijvoorbeeld een bestaand huis in zo maar een straat kopen. We hadden direct een band met de buren.”
Het grote raam in de leefruimte kijkt uit op hun tuintje én op de binnentuin met bomen en struiken. Daar komen ook grote moestuinbakken om met buren te moestuinieren. “Ons eigen tuintje heeft een ideaal stadsformaat: er kruipt niet veel onderhoudswerk in, maar we kunnen toch gezellig buiten zitten,” legt Estelle uit. “Tegelijk hebben we een grote groene binnentuin, waardoor je niet het gevoel hebt dat je ingesloten zit, wat toch wel uniek is als je in de stad woont. Dat we aan de straatzijde ook nog kunnen buiten zitten op ons dakterras, maakt het huis extra leuk.”
Hoe Jorne en Estelle deze plek vonden? “Eigenlijk wilden we graag in Gent blijven wonen,” vertelt Estelle. “We huurden een huis in een tof woonproject in Gentbrugge en we zochten een gelijkaardig nieuwbouwproject in het Gentse. Maar de woningprijzen en de competitie op de huizenmarkt in Gent waren op z’n zachtst gezegd een reality check.”
“Toen ontdekten we dat Matexi in Aalst dit project ontwikkelde. Ons budget kon dit aan. Mijn ouders en zus wonen hier in de buurt. En de combinatie van Revive als relatief jonge speler met Matexi als buurtontwikkelaar met jarenlange expertise, gaf ons veel vertrouwen,” legt ze uit.
We wilden graag een nieuwbouw, maar dan zonder from scratch tot realisatie alles zelf op te volgen. Voor ons is het een heel zorgeloos traject geweest. Ook op vlak van de prijs. Want die stond vast bij de start en die bleef onveranderd.
“We wilden heel graag een nieuwbouw, maar hadden geen behoefte om from scratch tot realisatie alles zelf op te volgen.” vertelt Jorne. “Het is voor ons een heel zorgeloos traject geweest, omdat wij niks moesten regelen. Ook de prijs: die staat vast bij de start en dat blijft de prijs. Dat heb je bij een eigen bouw totaal niet in de hand.”
“Wij vinden kiezen heel moeilijk,” bekent Estelle nog. “Dan is zo’n woning van Matexi extra handig. We moesten alleen onze badkamer, keuken en vloeren kiezen uit een vast aanbod met toffe opties. Prijzen vergelijken en zo, dat hoefden we dus allemaal niet te doen.”
Konden ze dan niks meer aan het plan van het huis aanpassen? “Toch wel. De badkamer bijvoorbeeld, die zit op een andere plaats dan oorspronkelijk getekend. We wilden een ruimere badkamer mét een ligbad, dus wisselde Matexi zonder problemen twee ruimtes,” illustreert Estelle.
“Alle vragen en ideeën die we hadden over het huis, heeft Eliza, Customer Advisor bij Matexi goed gekaderd,” vertelt Jorne. “Ze gaf ons de feiten mee en schetste de voor- en nadelen, waardoor wij doordacht konden beslissen. Het was duidelijk dat ze ons niets probeerde te verkopen, maar gewoon realistisch met ons meedacht. Ook gaf ze ons goeie tips waar wij nooit aan hadden gedacht als onervaren bouwers.”
Toen Jorne en Estelle in hun nieuwe huis introkken, was het opnieuw Eliza die instond voor de officiële ‘oplevering’. “Ook dan waren wij super tevreden met haar ondersteuning ,” zegt Jorne. “Ze had al een hele lijst klaar met aandachtspunten waar wij zelf nooit op zouden gelet hebben. Wij liepen hier op wolken door ons eigen nieuwe huis, dus die kleine details vielen ons totaal niet op. Zij was het pietje precies dat alles noteerde en daarna nauwkeurig heeft opgevolgd.”
“Ik vind Matexi heel grondig in de opvolging,” vult Estelle nog aan. “We krijgen bijvoorbeeld foto’s die gemaakt zijn van alle leidingen en kabels vóór de muren werden bepleisterd, zodat we goed weten waar die exact in de muur zitten. Ook bezorgde Matexi ons uitgebreide handleidingen van alle technische zaken zoals de ventilatie en vloerverwarming.”
Wanneer Jorne nog de ondergrondse garage en fietsenstalling toont en buiten aanwijst welke stukken historisch fabriekserfgoed nog bewaard bleven, zegt hij: “We zouden hier nooit komen wonen zijn, mochten er voor het transformeren van deze buurt woonhuizen gesloopt zijn. Maar het idee dat dit stuk Aalst van een verloederde, vervuilde, ongebruikte plek naar een groene woonbuurt vol leven transformeert, voelt gewoon juist aan.”