10 van 12 loten
Klik op het plan om de loten te bekijken
×De aandacht ligt bij het ontwerp voornamelijk op het creëren van een logische inplanting van de woongebouwen waarbij de toegankelijkheid voor de zachte weggebruiker centraal staat. Door onder andere een nieuwe trage verbinding te voorzien tussen de Pastoor Ceulemansstraat en de Schuttershofstraat ontstaat er nieuwe efficiënte doorsteek voor fietsers en voetgangers.
Het nieuwe openbare pad aan de westzijde zorgt mede voor een dubbele ontsluiting via twee straten. Het gemotoriseerd verkeer zal enkel ontsluiten langs de Pastoor Ceulemansstraat. De toekomstige bewoners zullen over parkeermogelijkeden op eigen terrein, in een parkeercluster, of de combinatie ervan beschikken. Door een slimme inrichting van het openbaar domein zullen de gronezones een autoluw karakter krijgen, zonder afbreuk te doen aan de mogelijheid om te laden en lossen voor de toekomstige bewoners. Langs de Pastoor Ceulemansstraat worden verder ook twee bezoekersparkeerplaatsen voorzien.
Er is in aanloop van de vergunningsaanvraag een grondige analyse uitgevoerd naar de mobiliteitsbewegingen én naar de impact en integratie van de verschillende mobiliteitsvormen. Als onderdeel van de vergunningsaanvraag is er ook een gedetailleerde analyse gemaakt over de parkeermogelijkheden en -bezetting in de wijk. Uit deze analyse kon worden afgeleid dat de nieuwe woonomgeving slechts een zeer beperkte invloed heeft op het verkeer en de parkeergelegenheid in de omgeving. Bijkomend werd recent door de gemeente beslist om van de Pastoor Ceulemansstraat een éénrichtingsstraat te maken, wat de buurt enkel ten goede komt.
Met een verscheiden doelpubliek voor ogen, wordt er ingezet op een woonproject met een mix van grondgebonden eengezinswoningen qua typologie. De woningen hebben standaard 3 slaapkamers en het merendeel bijkomend een flexibele zolderruimte. Daarnaast zullen er ook woningen voorzien worden in het kader van levenslang wonen. Elke woongelegenheid heeft ook een ruime private buitenruimte, waarbij enkele eveneens deel uitmaken van een private collectieve binnentuin. Deze private buitenruimtes bevinden zich aan de oost-, zuid- en westgevels voor optimale oriëntatie.
Deze oriëntatie is niet alleen essentieel om voldoende zonlicht te krijgen, maar speelt ook een belangrijke rol bij het behouden van privacy en het verminderen van inkijk. Door de leefruimtes en terrassen enkel te voorzien aan deze zij- en achtergevel , en door ruime afstand te houden van de perceelgrens, willen we de privacy van de bestaande woningen en buitenruimtes blijven garanderen.
Door zorgvuldige materiaalkeuze en variatie in structuren wordt er bewust een zekere fragmentatie gecreëerd in het bouwvolume. Op deze manier blijft de nadruk liggen op de kleinschaligheid. Deze speelt een belangrijke rol in het tot stand brengen van een harmonieuze relatie met de omgeving. Door het gebouw optisch op te delen in kleinere eenheden, wordt de impact op de omgeving verminderd en houdt het rekening met de schaal van de omliggende gebouwen.
Op het terrein wordt een volledig gescheiden rioleringsstelsel toegepast, waarbij het hemelwater zoveel mogelijk ter plaatse wordt gehouden door middel van hergebruik of infiltratie. Voor de woningen wordt er een hemelwaterput voorzien voor hergebruik. Het overtollige hemelwater wordt afgevoerd naar de bufferzone voor regenwater aan zowel de oost-, als de westzijde van site, deze fungeren als een open infiltratievoorziening. Zo vormen deze bufferzones ook een landschappelijk element. De capaciteit is berekend om het water maximaal op eigen terrein te kunnen infiltreren. Deze ingrepen dragen bij aan een verbetering van de waterbestendigheid van het terrein en verminderen de kans op overstroming.
De woningen worden opgetrokken rond de nieuw aan te leggen groenzones, waardoor er een optimale woonervaring wordt gecreëerd voor de bewoners en deze steeds zicht hebben op het groen. Samen met de nieuw aan te leggen wegenis vormen de open parkgebieden het nieuwe openbaar domein. De bufferzones fungeren daarbij als vormgevers van het openbaar domein om wildparkeren tegen te gaan. De beplanting in de bufferzones wordt zorgvuldig geselecteerd op basis van soort en bloeiperiode en zal het water zuiveren alvorens het in de bodem infiltreert, wat de biodivesiteit ten goede komt. Hierdoor zal de beplanting de belevingswaarde van de groene omgeving versterken.
Alle woonunits worden heel energiezuinig opgebouwd. Voor de verwarming en koeling van de nieuwe woonunits wordt er uitgegaan afgiftesysteem op lage temperatuur (vloerverwarmingen) en warmtepomp. Op die manier wordt de milieuimpact en CO2 uitstoot van het project tot een minimum herleid.
In aanloop naar de werken vond een grote opgraving plaats. Archeologisch onderzoek heeft bewoning in de ijzertijd en middeleeuwen vastgesteld. Archeologisch bureau LAReS uit Halle-Zoersel voert de opgravingen uit. De site, waar in de middeleeuwen al gewoond en gewerkt werd, wordt in de toekomst de nieuwe thuis van 32 gezinnen.
De pastoor Ceulemansstraat ligt iets ten noordwesten van het centrum van Merksplas. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat hier archeologische resten worden gevonden van bewoning uit de middeleeuwen. De opgraving op het braakliggend terrein zijn op donderdag 20 juni gestart en liepen tot 5 juli. “Voorafgaand aan de opgraving zijn proefsleuven gegraven. Hierbij zijn verschillende greppels en paalkuilen gevonden. Dit wijst op bewoning, maar door het ontbreken van vondsten was nog niet duidelijk hoe deze gedateerd moest worden”, vertelt Elly Heirbaut. “De opgraving bevestigt nu dat hier al gewoond werd in de 13e eeuw.”
Merksplas in de middeleeuwen
De sporen van de boerderij uit de 13e eeuw tekenen zich in het gele zand af als bruine vlekken. “Het hout waarmee de boerderij werd gebouwd is in de loop van de tijd volledig vergaan. Wat overblijft, zijn donkere vlekken” legt Elly uit. “Op basis daarvan kunnen wij de plattegrond van het gebouw reconstrueren.” Verder is er nog een grote structuur gevonden, niet van een woning maar van een grote stal, mogelijk voor koeien. Het geheel wordt omgeven door een grote greppel, die het erf heeft afgebakend.
“We weten dat toen dit erf is verlaten, het terrein opnieuw is gebruikt voor bewoning. We vinden immers de plattegrond van een tweede grote middeleeuwse boerderij die op dezelfde locatie is gebouwd als de stal”, vertelt Timothy Nuyts. De exacte datering van deze boerderij moet nog blijken, maar dat hij jonger is dan de stal is alvast duidelijk.
Ook sporen van oudere bewoning
Dat de locatie ook in andere perioden aantrekkelijk was om te wonen, blijkt uit de vondst van enkele handgevormde scherven en kuilen. “Op basis van de manier waarop het aardewerk is gemaakt, kunnen wij bepalen dat dit dateert uit de metaaltijden, vermoedelijk uit de ijzertijd” aldus Nuyts. De opgraving duurt nog tot 5 juli. Daarna worden alle resultaten geanalyseerd en wordt het verhaal van deze locatie neergeschreven in een rapport.
Matexi ontvangt een goedgekeurde omgevingsvergunning voor verkavelen van gronden met bijhorende wegenis. Het project zal bestaan uit 32 eengezinswoningen en twee openbare groenzones.
De gemeenteraad van de gemeente Merksplas spreekt zich uit over de opbouw van de wegenis en de inrichtingsplannen van het openbaar domein
In een tweede presentatie krijgt de Gecoro meer gedetailleerde toelichting over de verkaveling en de inrichting van het openbaar domein
Na het verfijnen van het plan op basis van de feedback van de gemeente en de Gecoro, werden de nodige technische studies opgemaakt en het dossier met de benodigde expertise uitgewerkt tot een finale vergunningsaanvraag.
De Gecoro begeleidt en beoordeelt het ontwerp. Het geeft advies om aan architect en bestuur om bijsturingen te doen.
Start van diverse plaatsbezoeken en overlegmomenten. Resultaat is een analysenota die een objectief beeld geeft van het projectgebied en de wijze waarop het zich verhoudt tot de omgeving en de beleidscontext.
Je woning keuze is gemaakt. Contacteer onze verkoper telefonisch en neem een optie op de woning van je voorkeur. Onze verkoper neemt in detail het aankoopproces en de vervolgstappen met jou door.
Tijdens een persoonlijk gesprek vertelt de verkoper meer over de woonbuurt, de verschillende woningen/appartementen en de werkwijze van Matexi. De mogelijkheden op jouw maat worden ook besproken. Stel je vragen, geef aan op welk termijn je een nieuwe woning zoekt en waar deze aan moet voldoen. De verkoper informeert je over alle details. Vaak vindt dit gesprek plaats in de kijkwoning en heb je meteen de mogelijkheid om deze uitgebreid te bekijken.
Nieuwsgierig? Nog vragen of bezoek je graag eens de kijkwoning? Contacteer vrijblijvend onze verkoper, hij/zij staat je met plezier te woord.
Je beslist en bevestigt de optie. De verkoper maakt het aankoopcontract op en jullie plannen een afspraak voor de ondertekening van het compromis.
Het compromis werd ondertekend. Proficiat met je nieuwe woning! Je maakt kennis met je persoonlijke klantenbegeleider die je van A tot Z begeleidt bij de verschillende keuzes om van je woning een thuis te maken. De klantenbegeleider brengt je in contact met leveranciers voor de keuze van je vloerbekleding, keuken, badkamer en meer. Je volgt alles op de voet dankzij het persoonlijke overzicht in ons klantenportaal. Welkom in de buurt!