
In 7 stappen naar je nieuwe huis
Lees meer...
Je wil een eigen huis en ging al tal van bestaande woningen bekijken. Maar geen enkel huis voldoet helemaal aan je verwachtingen: ofwel bevalt de indeling je niet, of er is nog te veel renovatie nodig, of dan liggen de energiekosten weer te hoog…. Ga je dan voor een nieuwbouwwoning?
Een nieuwbouw kopen of zelf bouwen met een architect is natuurlijk een grote beslissing. Er zijn een resem voordelen, maar ook enkele nadelen waarmee je rekening moet houden. In dit artikel belichten de we voordelen en de nadelen van een nieuwbouwwoning. Zo kan je een goed overwogen keuze maken.
Nieuwbouwwoningen voldoen aan de allernieuwste energienormen en hebben de beste EPC-score. Een nieuwe woning is supergoed geïsoleerd, is vaak uitgerust met zonnepanelen en voorzien van energiezuinige technieken zoals een warmtepomp. Hierdoor bespaar je de komende jaren aanzienlijk op je energiefactuur. Tegelijk draag je bij aan een duurzamere planeet, dus da’s mooi meegenomen.
Omdat bij een nieuwbouwwoning alles nieuw is, heb je de eerste jaren nauwelijks herstellingskosten. Je hoeft in de eerste 10 tot 15 jaar geen rekening te houden met herstelling van toestellen, leidingen, je dak of je verwarmingsinstallatie. Koop je een bestaande woning, dan is het moeilijker om in te schatten hoeveel budget je zal moeten voorzien voor onverwachte herstellingen of vervangingen onderhoud.
Bij een nieuwbouw geniet je als koper van verschillende garanties. Zo geldt de 10-jarige aansprakelijkheid voor structurele bouwfouten en zijn aannemers verplicht om hun werk correct uit te voeren. Dit biedt extra zekerheid en bescherming tegen onverwachte kosten. Koop je een afgewerkte woning bij een projectontwikkelaar, dan geniet je van de garantie in de Wet Breyne.
Bij een nieuwbouw kan je in bepaalde gevallen premies of belastingvoordelen verkrijgen, zoals een verlaagd btw-tarief bij sloop en heropbouw (6% i.p.v. 21%). Daarnaast zijn er soms subsidies voor energiezuinige investeringen, zoals warmtepompen en zonnepanelen. Check hier de premies voor nieuwbouw in Vlaanderen.
Koop je bij een projectontwikkelaar, dan heb je een totaalbudget waar alles is inbegrepen. Ook de warmtepomp en zonnepanelen. Daarbovenop nog eens een premie aanvragen, kan niet.
Bepaalde steden en gemeenten bieden inwoners premies aan bij duurzame bouwkeuzes. Ga dus zeker ook eens op de site van je stad of gemeente kijken.
Bij een nieuwbouwproject heb je beter zicht op de totaalprijs. Dit geeft je meer financiële zekerheid in vergelijking met een bestaande woning, waar (onverwachte) renovatiekosten vaak hoger kunnen uitvallen dan initieel voorzien.
Koop je bij een projectontwikkelaar dan ben je vanaf dag 1 helemaal zeker van je budget. Je bent zeker dat alle bouwkosten inbegrepen zijn en komt in de loop van het bouwtraject niet voor onaangename verrassingen te staan.
Wanneer je samen met een architect een nieuwbouwwoning bouwt, heb je veel vrijheid in het ontwerp en de keuze van materialen. Dit geeft je de kans om een woning te realiseren die volledig aansluit bij jouw wensen en behoeften. Koop je een woning op plan bij een projectontwikkelaar? Ook dan heb je – als je er in een vroeg stadium bij bent – de kans om de afwerking van je woning (beperkt) te veranderen.
Wanneer je samen met een architect zelf bouwt heb je de mogelijkheid om zelf je aannemers te kiezen en rechtstreeks met hen te communiceren.
Echter, veel mensen ervaren het aansturen en coördineren van al die aannemers (ook het risico op faillissement) als een grote stressfactor.
Is dat bij jou het geval en wil je zorgeloos nieuwbouwen? Kies dan om een nieuwbouwwoning te kopen bij een ervaren projectontwikkelaar – zoals Matexi, bijvoorbeeld. Die zorgt dat het hele traject vlot verloopt zonder dat je je zorgen moet maken over de volgende stap of de correcte volgorde van de werken.
Bij een nieuwbouwwoning moet zo goed als de volledige aankoopprijs (voor grond en woning) betaald zijn op het moment dat de woning opgeleverd wordt. Op termijn verdien je de aankoopkost deels terug dankzij je lagere energiefactuur.
Je moet meestal ook rekening houden met 21% btw op de bouwkosten (i.p.v. 6% btw bij renovatie). Toch zijn er nieuwbouwprojecten die onder de btw-regeling voor sloop en heropbouw vallen.
Naast de kost voor de woning zelf komen er vaak extra kosten bij voor de infrastructuur, zoals de aanleg van een oprit, een terras, de tuin en aansluitingen voor nutsvoorzieningen. Hou hiermee rekening wanneer je aankoopprijzen bekijkt.
Terwijl je woning gebouwd wordt, blijf je in je huidige woning wonen en betaal je dus dubbele kosten: huur of hypotheeklasten én de financiering van de nieuwbouw. Dit kan financieel best pittig zijn, tenzij je oplossingen vindt zoals tijdelijk inwonen bij familie.
Een nieuwbouwwoning vraagt tijd. Bouw je zelf, dan moet je wachten op de nodige vergunningen vooraleer je kan starten. Ook de bouw zelf neemt gemakkelijk tot een jaar in beslag. Dit vraagt geduld, planning en opvolging.
Maar ook hier kan kopen bij een projectontwikkelaar soelaas brengen: wanneer je een nieuwbouwwoning binnen een woonproject koopt, heeft de ontwikkelaar al een vergunning en moet hij zich aan het budget en de bouwtiming houden.
Als je kiest om een nieuwbouwwoning bij een projectontwikkelaar te kopen, heb je iets minder keuzevrijheid dan bij een eigen nieuwbouw. De indeling en materialen liggen grotendeels vast, waardoor je minder invloed hebt op de uiteindelijke afwerking. Toch kan je nog heel wat afwerkingskeuzes voor je interieur zelf maken. Van keuken tot badkamer, van vloertegels tot sanitair. En wanneer je je projectontwikkelaar goed kiest, weet je dat je op kwaliteit kan rekenen. Ook krijg je er een totale ontzorging, een op voorhand gekende kostprijs en een duidelijke timing voor in de plaats.
Je merkt: er zijn enkele nadelen, maar kiezen voor een nieuwbouw brengt tegelijk heel wat voordelen met zich mee.
Heb je nog concrete vragen over een nieuwbouwwoning kopen op plan? Graag eens met eigen ogen een van onze kijkwoningen bezichtigen? Vind hier een woning in jouw droombuurt, en stel al je vragen aan de Sales Consultant, die ze met plezier beantwoordt.